UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ 

Güvenç, kanserle mücadelede farkındalık oluşturmanın ve erken teşhisin önemini vurgulayarak şunları söyledi: "Kanser, dünya genelinde ve ülkemizde önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Her yıl binlerce insanı etkileyen bu hastalıkla mücadele etmek için erken teşhis ve önleme stratejileri büyük önem taşıyor. 1-7 Nisan tarihleri arasında kutlanan Ulusal Kanser Haftası, kanserle mücadelede farkındalık oluşturmayı ve önemli bilgilerin paylaşılmasını amaçlıyor."
Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre, 2040 yılına kadar kanser vakalarının önemli ölçüde artması bekleniyor. Her 5 kişiden birinde kanser gelişme riski bulunurken, her 10 kişiden biri kanser nedeniyle yaşamını yitirebilir. Bu durum, kanserin sadece bireyler için değil, toplumun tamamı için de ciddi bir sağlık tehdidi olduğunu gösteriyor.
Türkiye'de de durum pek farklı değil. Kanser, ülkemizde ölüm nedenleri arasında en sık ikinci sırayı alıyor.  Her yıl binlerce kişiye kanser teşhisi konulmakta ve bir o kadar kişi de bu hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor. Erkeklerde en sık görülen kanser türleri arasında akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri öne çıkıyor.
“SAĞLIK YAŞAM ALIŞKANLIĞI VE DÜZENLİ SAĞLIK KONTROLÜ KANSER RİSKİNİ AZALTABİLİR”
Güvenç, kanserin gelişiminde çevresel faktörlerin yüzde 90, genetik faktörlerin ise yüzde 10 oranında etkili olduğunu belirterek, kanserin önlenmesi ve erken teşhisin önemine dikkat çekti. Özellikle, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesi ve düzenli sağlık kontrollerinin yapılmasının kanser riskini azaltabileceğini vurguladı.
SAĞLIK KURULUŞLARINDAN RANDEVU ALARAK, KANSERLE MÜCADELE ETMEYE BAŞLAYABİLİRSİNİZ
Uşak'ta da Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında çeşitli hizmetlerin ücretsiz olarak sunulduğunu belirten Güvenç; " Uşak Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında, Sağlıklı Hayat Merkezi KETEM Biriminde, Eşme Devlet Hastanesinde, Banaz Devlet Hastanesinde 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi ile meme kanseri, KETEM, Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesinde,  tüm ilçe toplum sağlığı merkezlerinde 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV Testi ile rahim ağzı kanseri taraması, tüm aile sağlığı merkezlerinde 50-70 yaş arasında kadın ve erkek nüfusa; kalın bağırsak kanseri taraması gaitada gizli kan kiti yardımıyla hızlı, pratik ve güvenilir şekilde 2 yılda bir  Ücretsiz  olarak yapılmaktadır. İlgili yaş grubundaki vatandaşlarımız sağlık kuruluşlarımıza müracaat edebilirler. Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır. Sağlık kuruluşlarımızdan randevu alarak, kanserle mücadelede adım atmaya davet ediyorum." şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ