Uşak’ta yeşil dönüşüm ve sanayinin çevreyle uyumlu olmasına dair önemli bir toplantı yapıldı. Toplantıda bir konuşma yapan UTSO Başkanı Selim Kandemir, Uşak’ın geri dönüşüm sektörü nedeniyle avantajlı olduğunu belirtti. 
Avrupa Birliği ülkelerinde sıfır karbon politikasıyla hayata geçirilen yeni düzenlemeler, Uşak’ta konuşuldu. Uşak Ticaret ve Sanayi Odası, ‘’Üretim ve Ticaretin Değişen Yüzü Yeşil Dönüşüm” paneline ev sahipliği yaptı. Panelde, kentteki üretimin ve ticaretin devamlılığı için yapılacak çevreci uygulamalar konuşuldu. 


Burada bir açıklama yapan Uşak TSO Başkanı Selim Kandemir, kentin yeşil dönüşümde avantajları olduğunu söyledi. Uşak’ın bir geri dönüşüm şehri olduğunu belirten Kandemir, şöyle konuştu
“İlimizde tekstil geri dönüşüm sektörümüz yanı sıra deri, plastik ve alimünyum geri dönüşüm sektörleri de yer almaktadır. Yılda, 708 bin ton kullanılmamış endüstriyel tekstil atığını, battaniye, çorap, kazak ve kumaşa dönüştürüyoruz. 162 bin ton küçük ve büyükbaş hayvan derisi; deri konfeksiyon, aksesuar sanayi, mobilya, kozmetik, gıda sanayi ve yün oluyor”.
Oyun parkları ve yürüyüş yollarının inşa edildiği tartan pist malzemesinin de Uşak’ta yapıldığını aktaran Kandemir, şöyle devam etti:


“10 bin  ton kullanılmış araç lastiği; çocuklar için tartan pist ve çeliğe dönüşüyor. 8 bin ton hurda alüminyumu; alüminyum tozu ve folya granünürüne dönüştürülmekteyiz ve sektörlerin hammadde ihtiyacına katkı sağlamaktayız. Yılda 978 bin ton hammaddeyi geri dönüştürüyoruz. Bu sayede çevreye zarar vermeden, ekonomik değeri olmayan ürünler tekrar ekonomiye kazandırılıyor”. 


Toplantıda, TOBB ve İKV Brüksel temsilcisi Haluk Nuray, yeşil dönüşüm ve ticarete değindi. Prefect Green Sürdürebilirlik Uzmanı Sayın Hilal Gökçe Erten, karbon düzenlemesi hakkında sunum yaptı. Toplantı katılımcıların sorularının cevaplanması ile son buldu. 
ZÜLAL KARADEDELİ

Editör: Duygu Bekmezci