Mahalli sanatçı olarak bir çok çalışmaya imza atan Mehmet Karadedeli derlediği türküleri TRT repartuvarına kazandırmaya devam ediyor. Şu ana kadar 100’den fazla türküyü Ankara’ya gönderen Karadedeli; “Yaren gecelerinde oynanan türkülerin kaynak kişilerin isimlerini vererek repertuvara kazandırdım. TRT’de  Mende Köyündeki hemen hemen bütün mahalli sanatçılarından alınan bir türkü vardır, Aşık Mehmet’ten, Mustafa amcamdan, babamdan, babam da güzel bağlama çalardı, Tarzan’dan, İngiliz Kemal’den, Hüseyin Cin’den hep bunların ismiyle en az birer türkü TRT repertuvarına girdi, onları da yaşatıyorum. Kısacası kültürümüz bir sonraki kuşağa aktarmaya çalışıyorum. “ dedi.

Yıllar önce oğlunu okula getirip götürürken bekleyecek yer bulamadığı için vakit geçirmek amacıyla bir dükkan kiralayan Karadedeli burada çalıp söylerken arkadaşlarının kendisine getirdiği öğrencilere bağlama dersi vermeye başladı. Burada birçok öğrenci yetiştirdiğini anlatan Karadedeli; “ İki tanesi bağlama konusuna yüksek lisans yaptı. Düğün salonlarında çalanlara bakıyorum yüzde 50’si benim öğrencim, mutlu oluyor insan. Tabi mahalli sanatçıların nota bilmesi çok önemli, enstrüman notalı çaldığında bütün türküleri icra edebiliyor, en önemlisi doğru çalabiliyor.” Şeklinde konuştu.

Nurullah Akçayır’a olan benzerliği hakkında da konuşan Karadedeli; “Evet benzetiyorlar mesela İsmail Başpınar vardı, bugün seni televizyonda gördüm derdi. Tabi o zamanlarda benim saçlar da siyahtı, şimdi beyazladı, Nurullah Akçayır’ın hala siyah”

Uşak Kapalı Ceza ve Tevkif Evinde Halk Eğitim Müdürü’nün ısrarıyla 15 yıl bağlama eğitimi veren Karadedeli şu günlerde toplum ruh sağlığı biriminde özel insanlarla birlikte kurdukları koroda çalışmalarını sürdürüyor. Uşak’ın Saklı Kalmış Uşak Türküleri adı altında da koro çalışmaları yürüten Karadedeli bu koro ile defalarca konser düzenledi. 

MEHMET KARADEDELİ KİMDİR?

1959 yılında Uşak Merkez Mende (Kaşbelen) köyünde 1959 yılında doğan Mehmet Karadedeli  İlkokulu köyünde bitirir,  ortaokulu ve liseyi Uşak merkezde okur. Küçüklüğünden bu yana Mende köyünün yaren gelenekleriyle yetişen ve yerel ezgileriyle  büyüyen Karadedeli 70’li yılların sonunda TRT’nin açmış olduğu sınavı kazanır. Ancak lise eğitiminden sonra askerlik hizmetini tehir ettirmeyi unutan Karadedeli 3 gün içinde askere alınınca TRT’ye gidemez. Askerde acemi birliğinde saz çaldığı bilinen Karadedeli usta birliğinde bando bölüğüne alınır. Bando bölüğünde bir ay nota kursu gören Karadedeli, askerlik hayatı boyunca müzikle ve notalarla uğraşır, kazandığı birikimi halk müziğine ve bağlamaya döken Karadedeli bu anlamda kendini yetiştirir. Asker dönüşü ağabeyi ile birlikte işlettiği restoran Uşak’ın mahalli sanatçıları olan Güreli Ahmet, Mehmet Aydın (Saz Mehmet), Mustafa Çobanoğlu, Kazım Karabaşoğlu, Hüseyin Cin gibilerin uğrak yeridir.  Karadedeli onları dinlerken kasete kayıt etmeyi de unutmaz. Sonrasında radyo dinleme alışkanlığı edinen Karadedeli türkü programlarını kaçırmaz ve çoğunu kayıt eder, ettirir. Zamanının arabesk furyasından bu şekilde kaçınmayı başaran Karadedeli bu anlamdaki çizgisini korur. Karadedeli’nin dolan testisi artık taşmaya başlar ve kendisi de türkü yazar ve besteler. Karadedeli tamamı kendi türkülerinden oluşan 4 kaset çıkarır. Sonrasında türkü derleme yönü ağır basan Karadedeli bütün çalışmalarını TRT’ye gönderir. Uşak’ta yıllardır bağlama eğitimi veren Karadedeli kendisine miras kalan bu kültürü bir sonraki kuşağa aktarmak için çalışıyor.

ÖZEL HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ

Editör: Zülal Karadedeli