UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Uşak Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sezer Ticaret Borsasında kurdukları  müzayede salonunu tanıttı. Ürünlerin analiz edilmesinden satışına kadar yaşanan süreci birebir anlatan Sezer, alt yapının hazır olduğunu ancak üretici ile tüccarları bir araya getiremediklerini ifade etti. Sezer; “ Uşak’ta yıllardır alışılagelmiş bir satış yöntemi var. Üretici tüccarın aracını göndermesini istiyor, biçer biçtiğinde direk tırın kasasına yüklesin gibi bir alışkanlık var. Biz 14 Temmuz 2023’te sosyal medyadan duyurumuzu yaptık. Pazartesi, Salı, Çarşamba günleri saat 09 ile 10 arasında seans salonumuz açıktır diye duyurumuzu yaptık ama maalesef rağbet görmedi. Biz buraya aktif hala getirmek için elimizden geleni yapıyoruz.”


Müzayede Salonu Yoğunluk ve Ölçek Sorunu Nedeniyle Çalışmıyor
Sezer, Türkiye’nin çeşitli illerinde bu sistemin işlediğini ancak istemin çalıştığı illerin bir çoğunun büyük ölçekli iller olduğunu belirtti. Uşak’taki  ekili arazinin parçalı bir yapıda olmasının ürünün kalitesine de önemli ölçüde etki ettiğini vurgulayan Sezer Uşak Ticaret Borsası Müzayede Salonunun yoğunluk ve ölçek sorunu nedeniyle aktif olarak çalışamadığını ileri sürdü. Sezer Ticaret Borsası olarak bu konuda üstelerine düşen sorumluğu, zorunluluğu yerine getirdiklerini ifade etti. 


Üreticilerin Satış Yöntemi Bu Olmalı
Uşak Ticaret Borsası Müzayede salonunda ilk günlerde bazı aksaklıkların olabileceğini aktaran Sezer; “ Örneğin üretici yarın sabah 9’da buraya geldiğinde tüccar burada hazır olmayabilir, sorun değil.  Biz arkadaşları hadi gelin müzayede yapıyoruz deriz. Üreticinin önceden haber etmesine gerek yok, bu sistem öyle bir otomatik haline gelmeli ki Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri saat 09:00 da burada müzayede yapılacağını tüccar ve üreteci biliyor olmalı, bundan sonra satış yöntemi bu olmalı” dedi. 


Ürün fiyatlandırmada Kalite Önemli 
Bazı üreticilerin Uşak Ticaret Borsasının verdiği fiyatlarla tüccardan aldığı fiyatların örtüşmediğinden şikayet ettiğini hatırlatan Sezer; “ Çiftçi gitmiş sertifikalı makarnalık buğday almış ve ekmiş. Yıl kurak geçmiş ürün yeterli bir şekilde beslenememiş yada harmana yakın zamanda çok yoğun yağış almış ve ürünün sertlik derecesi bozulmuş, komşu tarlada yabancı madde bulaşmış, ot tohumu, arpa, çavdar, yulaf bulaşmış yani içindeki yabancı madde oranı artmış. Dolayısıyla makarnalık diye ektiği tohum çıktığında yemlik statüsüne düşmüş, değer kaybı olmuş. Vatandaş ürününü satarken makarnalık diye satıyor ama karşılaştığı fiyat yemlik buğday fiyatı oluyor. Orada bir çelişkiye düşüyor, bizim ürünümüz ucuz mu satılıyor, hayır, ürünün kalitesi düşüyor” şeklinde konuştu.


HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ


 

Editör: Duygu Bekmezci