Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekilmedik tarla bırakmayın ve her metrekareyi ekin sözleri üzerine çiftçi bu yıl yoğun bir şekilde ekim yaptı. Arpa ve buğdayda TMO’nun tam anlamıyla alım yapmaması dikkat çekti. 
Çiftçi ayçiçeğini kime ne kadara satacağını tam bilmiyor. Tüccarın ithal ürünler alması da çiftçiyi sıkıntıya soktu. Artan mazot fiyatları da çiftçiyi zora sokan bir diğer unsur. Mazot ekime başlandığında 25 TL’ydi ve şimdi 40 TL’yi aştı. Ürünlere gelen zamlar nedeniyle çiftçi ürünü kaça satacağını bilmiyor. Türkiye’de ayçiçeği üretiminin yoğun olduğu bölgelerdeki en büyük sıkıntı mazot fiyatları. Alaca’da da benzer durum oldu ve benzer durumun şeker fabrikasındaki alımda da geçerli olacağı düşünüldü. 


AY ÇİÇEĞİNİ TÜCCAR NE KADARA ALIYOR?
Uşak’ta da bu yıl yoğun bir şekilde ay çiçeği ekimi yapıldı. Geçtiğimiz yıl yağ fiyatlarının yükselmesi ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan kıtlıktan dolayı, bu yıl Uşak’ta da yoğun bir şekilde ayçiçeği ekimi yapıldı. Türkiye genelinde yapılan ayçiçeği ekiminin ardından hasat dönemi geldi ve Uşak’ta Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım yapmadığı yetkililerce bildirildi. 
Uşak’taki çiftçinin ürününü Denizli’deki TMO ofisine götürdüğü ya da diğer tüccara sattığı bildirildi. Kentte ayçiçeği ekimi yapan Kapaklar Köyü’nden Alaattin Karahan, piyasada kilogramının 11 ila 11,75 TL arasında değiştiğini ifade etti. 


UŞAK’TA AY ÇİÇEĞİ EKİM ALANI 3 KAT YÜKSELDİ
Öte yandan Uşak’ta ve diğer illerde ayçiçeği ekim sahaları bu yıl katlanarak arttı. Sadece Uşak’ta 2 yıl öncesine kadar 10 bin 20 dekarlık üretim varken, 2022’de 25 bin 200  ve 2023 yılında da 34 bin 220 dekarlık alanda ekim yapıldı. Bu yıl tahmini olarak 5 bin 140 ton civarında bir ayçiçeğinin sadece Uşak’ta yetiştiği kaydedildi. Ay çiçeği üretiminden kente sağlanan girdi, minimum 56 milyon 500 bin TL olarak hesaplanırken, maksimum da 66 milyon 820 bin TL olarak hesaplanıyor. Kentin bu yıl ayçiçeğinde geliri yaklaşık olarak 61 milyon TL olarak tahmin ediliyor.

HABER / ÇİĞDEM TURAN

Editör: Zülal Karadedeli