Uşak Belediyesi yönetimi, 70 gün önce, kentin işlek noktasında bulunan Karun AVM’yi, Bolu Kartalkaya’daki yangın faciasının ardından güncellenen yangın yönetmeliğini gerekçe göstererek mühürledi. Uşak İdare Mahkemesi’ne mühürleme işlemi için başvuran Uşak Belediyesi yönetimi, ilk gün gelen kararla bekledi ve bir gün sonra tekrardan çıkan yeni bir kararla işletmelere mühür vurdu. Mühürlemenin haksız yere yapıldığını ve normal şartlarda tadilat devam ederken de AVM’nin faaliyetlerine devam edebileceğini belirten ve burada geçimini temin edenler, işlerinin sekteye uğradığını ve benzer durumda olan diğer işletmeler için hiçbir yaptırımın uygulanmadığını ifade etti.
VİCDAN ÇAĞRISI YAPAN UŞAK BELEDİYESİ YÖNETİMİ, GİDERİLEN EKSİKLİĞİ YERİNDE İNCELEYİP KARUN AVM’Yİ AÇTIRMADI
Uşak Belediyesi yönetimi ise, burada yangın tedbiri olmadığını ve olası bir yangında meydana gelecek can kayıplarıyla ilgili sorumluluğu kamu vicdanına bıraktığını duyurdu. Söz konusu açıklamanın üzerinden geçen 70 günün ardından, buradaki giderilen eksikliğe rağmen işletmenin talebini dikkate almadı. Karun AVM yönetimi, kurumda inşa edilen yangın merdivenlerinin incelenmesini ve yerine getirilen şartların ardından tekrar faaliyete geçilmesini 1 aylık yasal süre boyunca bekledi. Fakat belediyenin ilgili biriminden gelen hiçbir yetkili olmadı ve kurumun yaptığı başvuru da dikkate alınmadı.
KARUN AVM YÖNETİMİ, YASAL HAKLARINI KULLANMAK İÇİN GİRİŞİMDE BULUNDU
330 kişinin geçimini sağladığı Karun AVM yönetimi, yasal haklarını aramak için Uşak İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Buradaki çalışanların haklarını aramak adına son çare mahkemeye başvuran Karun AVM yetkilileri, yangın yönetmeliğinin Bolu Kartalkaya’daki üzücü olayın ardından değiştiğini ve normal şartlarda idarelerin tanıdığı süre zarfında da bu işi yapabileceklerini kaydetti.
KARUN AVM’NİN KÜLTÜR MERKEZİ OLMASI, 2016’DAKİ GÜNCELLEMEYLE İLGİLİ MADDİ BİR HATADAN KAYNAKLI
Karun AVM’nin bulunduğu bölgenin Atatürk Kültür Merkezi’yle beraber değerlendirildiğini ve ‘Kültür ve Ticaret Alanı’ olarak ilk yapılan düzenlemede kayıtlara geçtiği de öğrenildi. Fakat 2016’da imar sistemiyle ilgili genel bir güncelleme yapıldı ve Kültür ve Ticaret Alanı ifadesindeki sadece ‘kültür’ kısmı kayda geçti ve bunun tamamen bilgisayar yazılımından kaynaklanan maddi bir hata olduğu bilgisine ulaşıldı.