Uşak’ta konut kiraları, son 1 yıllık süreçte yüzde 19 ile 22,5 aralığında yükselirken, kentte şu anda ilan platformlarında 512 kiralık konut bulunuyor. Kiralık konutlar, villa, müstakil ve daire tipi konutların yüzde 20’si bire bir sahibinden kiralanırken, yüzde 80’i emlakçılardan kiraya tutuluyor.
UŞAK’TA KİRALIK KONUT METRAKERE FİYATLARI ORTALAMA YÜZDE 20 ARTTI
Konut fiyatları ve konut kiralarında, 2022 ve 2024 aralığında oluşan köpük son 1 yıllık süreçte düzene girmeye başladı ve kiralarda, baz etkisine göre düşüş yaşandı. TÜİK tarafından açıklanan 2025 yılı enflasyon rakamı, yüzde 34,88 olarak ölçüldü ve bu rakama nazaran, kira fiyatları daha makul seviyede artış ortaya koydu. Konut kiralarında 2023 ve 2024 döneminde yaşanan fiyat artışları nedeniyle oluşan sabun köpüğünün hale hissedildiği de görülüyor. Konut kiralama ve satışıyla ilgili ilan platformu Sahibinden’de konut kiraları Aralık 2025 ortalamasına göre kentte metrekare bazında 136 ila 145 TL aralığında değişiyor. Ortalama konut kirasının 140 TL olduğu Uşak’ta, 4 kişilik bir ailenin yaşayacağı evin ortalama kira gideri 3 +1, 140 metrekarelik konutta, 19 bin 600 TL civarında tutuyor. Konutun bulunduğu mahalle, yanından geçen yol ve otobüs durağı ve market gibi unsurlarla kira fiyatı artıyor. Uşak’ta en pahalı ev Fatih Mahallesi’nde işyeri için kiralık olan tripleks villa oldu ve bunun aylık kira fiyatı da 125 bin TL olarak belirlenirken, en düşük kira da Atatürk Mahallesi’ndeki sobalı 3 artı 1 konut oldu ve bunun fiyatı da 6 bin TL olarak işaretlendi.
YANLIŞ GİDEN EKONOMİ, KİRACI VE EV SAHİBİNİ KARŞI KARŞIYA GETİRİYOR
Konut kiralarının kentteki artışı hakkında değerlendirme yapan CHP Uşak Milletvekili Ali Karaoba, kiracıların ve ev sahiplerinin yaşadığı sorunların temelinde yanlış giden ekonomi olduğunu ifade etti. Ekonominin her alanda bozulduğunu belirten Ali Karaoba, konut kiralarındaki artış hızı, açıklanan enflasyon rakamına göre düşük de olsa, ortadaki tek gerçek, asgari ücretle geçinen veya emekli olan birinin ev kirasını ödeyemeyecek olması gerçeğinin görmezden gelinemeyeceğini ifade etti. Ali Karaoba, “Uşak’ta ortalama bir ailenin yaşayacağı konutun kira bedeli 20 bin ile 30 bin TL arasında değişiyor. Asgari ücret 28 bin lira ve bu rakamla vatandaş kirasını nasıl ödeyecek, eğitim giderini nasıl karşılayacak, çoluğunun çocuğunun karnını nasıl doyuracak? Bugün kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlıkların temelinde AKP hükümetinin ortaya koyduğu yanlış ekonomik politikalar yer almaktadır” dedi.





