Doğalgazın toptan satışını yapan Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) toptan fiyatta bir değişikli yapmadığını duyurdu. Konuyla ilgili BOTAŞ’tan yapılan açılamada, 1 Aralık 2024 tarihinden itibaren geçerli olan doğalgaz toptan satış fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapılmadığı ifade edildi.
BOTAŞ resmi rakamlarına göre, konut tüketicileri için dağıtım şirketlerine Aralık'ta uygulanacak satış fiyatı, bin metreküp doğalgaz için 5 bin 631 lira olarak devam edecek. 
Ekmek üreticileri için belirlenen tarife, bin metreküp doğalgaz için 8 bin 549 lira olurken, elektrik üretim amaçlı tarifede ise bin metreküp doğalgazın fiyatı 12 bin lira olarak açıklandı. 

Whatsapp Image 2024 11 30 At 01.47.56
UŞAK’TA RAKAMLAR NE DÜZEYDE
Uşak’ta ise doğalgaz dağıtım işini yapan UDAŞ’ın resmi internet sitesinde BOTAŞ’tan alınan doğalgazın fiyatı metreküp bazında konutlara  7 TL 69 kuruş dolaylarında satılıyor. Konutlara verilen bin metreküplük doğalgazın fiyatı ise yaklaşık 7 bin 680 TL olarak belirleniyor. Bin metreküplük doğalgazın 112 TL’si devlete ÖTV olarak ödeniyor. Bin metreküp doğalgazda yaklaşık bin 940 TL ise sistem kullanım bedeli olarak faturaya yansıyor. Doğalgaz fiyatlarına Ocak 2025’te asgari ücret ve diğer ödemelere yapılacak artışlarla birlikte zam yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Doğalgaz kullanımı metreküp bazında arttıkça ödenen rakamlarda belirli iskontolar yapılıyor. 
DOĞALGAZI UCUZA KULLANMAK İÇİN YALITIM YAPTIRIN
Doğalgaz fiyatlarının düşmesi için yalıtım büyük önem taşıyor. Konuyla ilgili UDAŞ’ın resmi internet sitesinde vatandaşa şu önerilerde bulunuluyor:  “Bilindiği gibi binalar; pencereler, dış duvarlar, merdiven, ev duvarları, tavanlar, ısıtılmayan hacimler üzerindeki döşemeler, zemine oturan döşemeler ve açık geçitler üzerindeki döşemelerden ısı kaybetmekte ve bu yüzden binaların yakıt faturası yüksek gelmektedir. Uygun yalıtım ile aşağıdaki oranlarda enerji tasarrufu sağlanabilir. Çatı Yalıtımı % 20, Dış duvar yalıtımı %15, pencere-kapı yalıtımı % 15, sızdırmazlık önlemleri % 10 enerji verimliliği sağlar. Toplam enerjinin %40’ı konutlarda tüketilmektedir. Konutların enerji giderleri; ısıtma, sıcak su, aydınlatma, pişirme, çamaşır yıkama vs. tüketimlerdir”.

Muhabir: Merve Kaya