Uşak’ta yatak başına 302 hasta düşüyor bu anlamda Türkiye ortalaması 333. Uşak’ın da içinde bulunduğu TR 33 bölgesindeki yatak sayısı en fazla il ise Kütahya, Kütahya’da yatak başına 292 kişi düşüyor. Uşak’ın sağlık personeli açısından durumu iç açıcı değil, doktor başına düşen hasta sayısı 661. Uşak bu parametrede en yakın takipçisine neredeyse 100 fark atmış durumda, Türkiye ortalaması ise 461 kişi. Bölgenin doktor sayısı bakımından en şanslı ili ise Manasa oldu, Manisa’da doktor başına 538 kişi düştü.

Uşak’taki hemşire sayısının ise yeterli olduğu görüldü. Uşak’ta hemşire başına sadece 367 hasta düştü. Uşak bu sayıyla 461 olan Türkiye ortalamasının bir hayli altında kaldı. Hemşire sayısında bölgenin en iyisi ise Kütahya, Kütahya’da hemşire başına 290 hasta düştü.

WhatsApp Image 2023-07-06 at 16.22.29 (1)

EN ÇOK ÖLDÜREN DOLAŞIM SİSTEMİ HASTALIKLARI

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan Sayılarla Türkiye Haziran 2023 bülteninde ölüm Nedeni İstatistiklerine de yer verildi. Buna göre Uşak’ta 2022 yılında vefat eden her 100 kişiden 38 kişisi dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdi. İkinci sırada ise 13 kişi ile iyi ve kötü huylu tümörler yer aldı. Bu verilere göre Uşak’taki ölümlerin yarısına sadece bu iki hastalık neden oldu.

WhatsApp Image 2023-07-06 at 16.22.29

UŞAK’TA ONKOLOJİ UZMANINA İHTİYAÇ VAR

Uşak Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ‘Tıbbi Onkoloji’ biriminde 1 Tıbbi Onkoloji Uzmanı sorumluluğunda, 2 Eczacı, 1 Ünite Sorumlu Hemşiresi, 4 Kemoterapi Hemşiresi, 2 Tıbbi Sekreter, 1 Transport ve Destek Personeli, 1 Temizlik ve Destek personeli bulunuyor.  Kemoterapi ünitesinde toplam 22 kemoterapi koltuğu  mevcut.

Uşak’ta 2022 yılında hayatını kaybeden her 5 kişiden 2’sinin kanser hastalığından vefat ettiği düşünüldüğünde Uşak’ta bu alanda sadece bir uzman doktorun bulunması düşündürücü. Onkoloji Polikliniğindeki yoğunluk bütün hastaların şikayet konusu. Uşak’ta hastalar bu yetersizlikten ötürü  Afyonkarahisar ve İzmir’deki hastanelere sevk  ediliyor.

Bir hasta yakını konuya ilişkin yaptığı açıklamada Uşak’taki doktor eksikliğine dikkat çekti ve şu şekilde konuştu; “ Buradaki doktorlar bizi Afyonkarahisar’ a gönderiyor, oradaki doktorlar da Uşak’ta onkoloji doktoru var buraya neden geliyorsunuz diyorlar. Biz hastamızı neden kendi şehrimizde tedavi ettiremiyoruz, yollarda insanlar heder oluyor, özellikle kemoterapi alan hastaların durumu çok daha vahim. Bir an önce Uşak’a bu anlamda en az 2 doktor daha gerekiyor. Doktorlar da çaresiz hangi birine yetişeceklerini şaşırıyorlar. Yetkililerden bu anlamda hemen acilen Uşak’a en az iki onkoloji uzmanı istiyoruz”

HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ

Editör: Zülal Karadedeli