Kahramanmaraş depreminin ardından bölgeye sevkiyatın arttığını bundan dolayı da diğer illere yeterince ürün gönderilemediğini belirten yetkililer ihtiyaçları karşılamak için bütün imkanların seferber edildiğini belirtti. Uşak’ta bu anlamda özellikle fındık ihtiyacı karşılanamadı, fındık geldiğinde ise vatandaş ofis önünde kuyruk oluşturdu. Bir kişiye en fazla 4 paket yani 2 kilo fındık verilmesine rağmen 2 bin 500 paket fındık iki günde bitti.

“FINDIK SATIŞINI TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNE DEVRETMEYİN”

Gazetemizin muhabirinin haber yaptığını gören bir vatandaş “lütfen haber yapmayın” dedi. Neden diye sorulduğunda ise “Pandemi döneminde burada yağ kuyrukları oluyordu, bir şeklide yetkililerin kulağına gitti, şimdi sıvı yağı Tarım Kredi Kooperatiflerine devrettiler tabi orada fiyatlar yüksek, kaybeden biz olduk. Şimdi bu fındığı haber yaparsan bunu da Tarım kredi Kooperatiflerine devrederler bu fiyatlara fındık alamayız yine biz kaybederiz” şeklinde konuştu. 

“FAHİŞ FİYATLARA KURUYEMİŞ SATILIYOR”

Uşak’ta perakende fındık satışı 220 ile 300 lira arasında değişiyor.  TMO’da ise fındığın kilosu 130 TL. Kuruyemiş sektöründe yıllardır hizmet veren bir esnaf kuruyemiş fiyatlarındaki afaki farklara dikkat çekti. Piyasada fahiş fiyatlara kuruyemiş satıldığını söyleyen esnaf; “ Türkiye’nin bir çok yerini geziyorum ve gezdiğim yerlerde çok afaki kuruyemiş fiyatları görüyorum.  Biz içinde Antep Fıstığı, Fındık, Badem ve Kaju olan karışık çerezin kilosunu 240 liraya satıyoruz, aynı ürünün başka bir yerde 400 liraya satılıyor. Biz 240 liraya satıyoruz, para kazanıyoruz ama o 400 liraya satıyor, yüzde yüz para kazanıyor, açıkçası vicdansızlık diz boyu. Ondan sonra yok olup gidiyor, hem kendisi piyasadan siliniyor hem vatandaşın hakkına girmiş oluyor. Mesela en son çekirdek fiyatları yükseldi, adam 120 liraya çekirdek satıyor, yüzde yüz para kazanıyor. Senin bir emeğin yok alıp, satıyorsun bu kadarı insafsızlık. Biz ürünlerimiz yüzde 20 kârla satıyoruz, o kadar bereketli oluyor ki,  Allah bereket versin iyi kazanıyoruz” Şeklinde konuştu.

“ODALAR ÇALIŞMIYOR, DENETİM MEKANİZMASI YETERSİZ”

Kuruyemiş sektöründe fiyat tarifesinin olmadığını söyleyen esnaf; “Odalar hiç çalışmıyor, odalar aidatlarını alıyor, başkanlar da maaşlarını alıyor ve otuyorlar, çalışmaları lazım. Bir şeyin bir maliyeti var, malın kalitelisi, kalitesizi olmalı, bir fiyat aralığı olmalı. Mesela 25 liraya mercimek çorbası var aynı çorbayı 60 liraya da içiyorsun,  böyle bir mantıksızlık yok, arada bu kadar uçurum olmamalı. Ayrıca denetim noktasında da eksiğiz, yeterince denetim yapıldığını düşünmüyorum” dedi.

HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ

Editör: Zülal Karadedeli