Uşak’ta İsmetpaşa Caddesi’nde dün istenmeyen bir olay çıktı. İddiaya göre S.B. isimli şahıs, Hakkı Yağcı Caddesi ve İsmetpaşa Caddesi’nin kesiştiği bölgede bulunan genç bir kızın izni olmadan görüntüsünü çekti. Bu iddia üzerine kızın yakınları ve S.B. arasında tartışma çıktı ve zanlı burada bir süreliğine tartaklandı. 
Olayın ardından, tarafların polis ekipleri tarafından gözaltına alındığı ve ifadelerle birlikte mahkemeye sevk edildiği öğrenildi. S.B.’nin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı belirtilirdi. Yaşanan olay, internet ve görüntü teknolojisinin gelişmesiyle birlikte izinsiz video ve ses kaydının cezasının ne olduğuna dair Uşak’taki hukukçulardan bazı görüşler aldık. Buna göre izinsiz görüntü ve ses kaydı almanın cezaları şöyle:

3 YILA KADAR HAPİS CEZASI VAR

“Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır. Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.”

DELİL ELDE ETMEK İÇİN ALINAN GÖRÜNTÜ VE SES KAYDI GEÇERLİ Mİ?
Söz konusu durum akıllara “Ses veya görüntü kayıtları hukuka uygun delil olarak sayılır mı?” sorusunu da getiriyor. 
Bu konuda hukukçular, şu bilgileri veriyor: “Aynı zamanda bu durumların ani olarak kişinin başına gelmiş olması gerekir. Kişinin başına aniden veya tesadüfen gelmeyen duruma karşı sırf delil olması amacıyla planlı olarak ses kaydı veya görüntü kaydı alınması ne yazık ki delil olarak nitelendirilemez. Yani bir kimseyi kandırmak, uyuşmazlık çözümünde kişinin aleyhine olacak şekilde konuşturmak veya davranmasını sağlamak şeklinde yapılan eylemlerin sonucu olarak alınan görüntü ve ses kayıtları hukuka uygun deliller olmaz. Yine kişi elde ettiği ses kayıtlarını, görüntü kayıtlarını veya video kayıtlarını 3. kişilere gösterme veya bu kişilerle paylaşma amacıyla kayıt altına almış olmamalıdır. Kayıt alan kişinin amacının hukuki bir uyuşmazlığın çözümünde bu kayıtları delil olarak kullanmayı amaçlıyor olması gerekir.”

Muhabir: Zülal Karadedeli