Geçtiğimiz Nisan’da zam alan otobüs şoförleri, 44 TL olan mazot şu anda 56 TL’lere kadar çıktı ve bu farkı güncellemek ve aradaki farkın bir şekilde telafi edilmesi için talepte bulundu. 16 TL öğrenci ve 22 TL tam olan bilet parası için şoförler tarafından her hangi bir rakam telaffuz edilmezken, belediye yönetiminin mevcut şartları göz önünde bulundurarak bir güncelleme yapması bekleniyor. Söz konusu talep, bugün yapılacak Uşak Belediye Meclisi gündeminde, “Uşak Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanlığı'nın şehir içi Belediye denetimli özel halk otobüslerine ait fiyat tarifesinin belirlenmesi konusunun görüşülerek karara bağlanması” şeklinde yer aldı.

OTOBÜSÇÜ ESNAFI, GÜNDE 30 İLA 40 ÜCRETSİZ YOLCU TAŞIYOR

Uşak’ta 197 otobüsçü bulunuyor ve bunların günlük taşımaları gereken ve devletin destek verdiği 10 ücretsiz yolcu ücreti bulunuyor. Devletin verdiği 10 yolcu ücretinin haricinde 20 ila 30 arası fazla ücretsiz yolcu taşıdığını belirten otobüsçü esnafı, aradaki farkın çok olduğunu ve fiyat güncellemesi talebinde bu durumun da etkili olduğunu aktarıyor. Esnaf, “Burada ücretsiz taşınan yolcular olmasa bu kadar zam olmasına da gerek yok. 30 kişilik arabada 10 tanesi ücretsiz taşınıyor ve bunun bir şekilde telafi de edilmesi lazım. Her arabaya günde 30 ila 40 kişi ücretsiz biniyor ve normalde 10 kişi kadar ücret ödemesi yapılıyor. Arada ciddi bir fark var ve bu esnafın sırtına biniyor. Zaten kart ve diğer konulardan dolayı ödemelerimiz arttı ve burada bir fiyat güncellemesi talep etmemiz kaçınılmaz hale geldi” dedi.

FİYATLARIN ARTTIĞI ALIM GÜCÜNÜN DÜŞTÜĞÜ BİR DÖNEM

Türkiye genelinde fiyatların giderek arttığı ve alım gücünün düştüğü bir dönem yaşanıyor. Ekonomik konjonktürde, enflasyon rakamları her ne kadar son 2 yıla göre dengelenmiş görülse de fiyatlardaki şişkinlik hayatın her alanında hissediliyor. Akaryakıta gelen ÖTV zammı ve akabinde İran ve İsrail krizi üzerine yapılan fiyat artışları, yaşamın her noktasına sirayet etti ve fiyatların bu denli yükselmesine neden oldu. Türkiye, Kasım 2015 seçimlerinden sonra her önceki yıla nazaran yükselen, fakat bir önceki yıla göre de alım gücü düşen ücret politikası sarmalına da kapıldı.

Muhabir: BERKAY ÖZYAYLA