Uşak Kent Konseyi Başkanı Mehmet Kurnaz, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık günü için bir açıklama yaptı. Gazetecilere yazılı bir açıklama yapan Mehmet Kurnaz, kentte otizmle ilgili yapılan çalışmalara değindi.

Kurnaz, “İlimizde de otizmli bireyler eğitimi için tasarlanmış yeni bir okulun açılması bu sorunların ortadan kalkmasını sağlayabilecektir. Bu Bağlamda Milli Eğitim Müdürümüz ve diğer sivil toplum kuruluşları ile görüşmelerde bulunuyoruz, Ancak en önemlisi böyle bir okulu yaptıracak olan Hayırsever vatandaşlarımıza ihtiyacımız var” dedi.

“Uşak ilinde halen faaliyet gösteren Mavi Işık Otizm Derneği bireylere faydalı olmak amacıyla faaliyet gösteren kuruluşlardır. OSB alanındaki toplumsal farkındalığın artması için çalışmalarını sürdüren bu kuruluşlar önemli çalışmalar yürütmektedir” diyen Kurnaz, şöyle konuştu: “Uşak Kent Konseyi olarak Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireylerin her daim yanında olmaya devam edeceğiz. Yaptığımız çalışmalar ve gösterdiğimiz faaliyetler ile OSB konusunda toplumsal farkındalığın oluşmasını sağlamak ve OSB olan bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak için var gücümüzle çalışacağız”.

Dünya otizm günü hakkında genel bilgiler veren Kurnaz, “2 Nisan, Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilmiştir. 2 Nisan’da başlayan “Otizm Farkındalık Ayı” çerçevesinde dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, bu konudaki farkındalığın artırılması ile erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenmiştir. Otizm Spektrum Bozukluğu; belirtileri yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan nörogelişimsel bir bozukluktur. Her coğrafyada ve her sosyoekonomik düzeyde görülebilmektedir. Erkeklerde kızlardan 3-4 kat daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Otizmin sebebi halen bilinmemekle birlikte tıbbi araştırmalar genetik faktörler ile birlikte çevresel faktörlerin de rolü olabileceğini göstermektedir. Bir çocuğunda otizm olan ailenin diğer çocuğunda da otizm görülme oranı %4-10 arasındadır. Otizm ile ilgili yapılan pek çok araştırmada, değişkenlik göstermekle birlikte görülme sıklığının %1 civarında olduğu belirtilmektedir” ifadesini kullandı.

“Sessiz, içine kapanık, nasılsa konuşur gibi bazı yanlış inanışlar ya da toplum tarafından damgalanma kaygıları otizmli çocukların tanı ve tedavisinde gecikmelere yol açabilmektedir. Unutulmamalıdır ki Otizm, ne kadar erken yaşta tanınır ve uygun bir şekilde yönlendirilirse, tedavisinde o kadar olumlu sonuçlar alınan bir bozukluktur” diyen Kurnaz, şöyle konuştu: “Otizm ismi aynı olsa bile her çocukta farklı belirtilerle görülebilir, her çocuğun klinik görünümü, tedavisi ve ilerleyişi aynı olmaz. En etkili tedavi yöntemi otizme yönelik özel eğitimdir. Otizmin tedavisine özel ilaç ya da aşı yoktur, ilaç tedavisi çoğunlukla otizme eşlik eden hırçınlık, aşırı hareketlilik, depresyon, yoğun takıntılar ve tekrarlayıcı hareketler için kullanılmaktadır. Dikkat edilmesi gerekir ki, güncel bilimsel verilere bakıldığında hiçbir alternatif tedavi yönteminin otizmi tedavi ettiğine dair kanıt bulunmamaktadır.  Ancak aileler bu yöntemlere başvurarak ciddi maddi kayıplara uğrayabilmektedir. Bu yöntemlere yönelmeden önce mutlaka bir çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanından danışmanlık alınması gerekmektedir. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü münasebetiyle Nisan ayı başta olmak üzere tüm yıl boyunca yurt genelinde çeşitli farkındalık faaliyetleri düzenlenmekte ve sağlık personelinin, çocuk alanında çalışan diğer meslek gruplarının ve anne-babaların farkındalık düzeylerinin arttırılmasına yönelik eğitimler yapılmaktadır.”

Editör: Zülal Karadedeli