UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Dolandırıcılar bu siteleri ulusal yayın yapan güvenilir medya kuruluşlarının logolarını kullanarak veya onların sitelerini birebir kopyalamak yöntemiyle oluşturuyor.

İnsanları  hızlı ve kolay para kazanma vaadiyle kurdukları ağın içine çekmeye çalışan dolandırıcılar kurdukları sahte sitelere SSL Güvenlik Sertifikası almayı da ihmal etmiyor.

Gerçek görüntülerin, gerçek konuşmaların,  Yapay Zeka (Artificial İntelligence - AI) tarafından manipüle edilmesiyle kurulun tuzaklara karşı dikkatli olunması isteyen Bilgisayar Mühendisi Akın İbrahim Keleş; “Karşımıza çıkan her video ve konuşma gerçek olmayabilir. Öncelikle sektörde yer edinmiş, tanınmış kişiler bu tarz reklamlarda yer almak istemez. Böyle bir reklam karşımıza çıktığında cümle yapısı doğal değildir, ağız senkronizasyonu yoktur.  Dikkatli dinlendiğinde kelimelerin tonlamaların farkı olduğu ve farklı zamanlarda yapılan konuşmalardan alındığı anlaşılabilir.” Dedi.

Sosyal medya platformlarında önümüze çıkan bu tür reklamlarda genellikle başka bir siteye yönlendirildiğini belirten Keleş bu sitelerin genellikle sahte olduğunu belirtti.  Keleş sahte siteler hakkında şu bilgileri verdi; “Sitelerin URL kısmını kontrol edilmesi gerekiyor, sitede yer alan marka genellikle URL kısmında yer alır.  Marka isminin burada yer almaması sitenin sahte olduğunun kanıtıdır. Örneğin ulusal yayın yapan bir internet haber sitesi kopyalanıyor ancak URL de aynı kuruluşun ismine rastlanmıyor. Bunun için URL (adres çubuğu) nin iyi incelenmesi gerekiyor.”

Keleş, artık yapay zekanın insanların seslerini kopyalayabildiğini, özellikle sosyal medyada yayılan kolay yoldan para kazanmak reklamlarına  itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.

Bu siteler ne kadar fazla tıklanırsa sonraki dönemde karşınıza o kadar fazla çıkıyor.  İstenmeyen bu paylaşımları sosyal medya platformlarına şikayet edebilirsiniz.

HABER /  HALİL ASLAN  

Editör: Halil Aslan