Uşak’ın tarihi yapılarından biri olan ve kaderine terk edilen Hamzalar Konağı’nın restore edilerek kente kazandırılması bekleniyor. Uşak’taki tarih gönüllüleri, bu binanın bir önceki belediye yönetimi döneminde restore edilemediğini ve mülkiyetinin şu anda valilikte olduğunu belirterek, Uşşak Aşevi’nin bulunduğu binanın yıkılmasıyla geniş bir meydan olacağını ve burada misafir ağırlanabileceğini ifade ediyor. Konağın sahiplerinin hikayesi ise bir o kadar üzücü…

UŞAK’IN EN BÜYÜK HALI ÜRETİCİSİYDİ İNTİHAR ETTİ

Uşak’ın köklü ailelerinden biri olan Hamzaoğlu ailesi, 1900’lü yılların başında Köme Mahallesi Birgül Sokak ve Yamak Çıkmazının bulunduğu bölgeye bir konak inşa etti. Yapıldığı döneme göre 10 numara 5 yıldız olan konağın içine muazzam bir hamam tertibatı da döşendi ve bu tertibatla kentteki ilk kaloriferli ev de inşa edilmiş oldu. Konağın içinde o dönemi yansıtan el dokuması halılar, tablolar ve bazı sanat eserlerinin de bulunduğu ifade ediliyor. Konağın sahipleri ve mirasçılarının büyük bölümünün Milli Mücadele döneminde cephede savaşa gittiği ve burada şehit düştüğü de tarih gönüllülerince belirtiliyor. Uşaklı Araştırmacı Ömer Aşçı, konağın sahibi olan ve kentte dönemin en varlıklı ailelerinden halıcı Hamzazade Ali Efendi’nin dönemin en varlıklı isimlerinden biri olduğu bilgisini verdi. Ayrıca Hamzazade Ali Efendi’nin işlerinin bir dönem kötü gitmesi nedeniyle iflasın eşiğine geldiği ve intihar ederek yaşamına son verdiği de rivayet ediliyor. Hamzazade ailesinden kimsenin kalmaması nedeniyle binanın mülkiyetinin de devletin eline geçtiği ve burada bir süreliğine çiçek işi yapan bir esnafın kiracı olduğu da kaydediliyor. Bir dönemin ihtişamlı binası, bugün gelinen noktada kaderine terk edilmiş görünüyor.

BİR ÖNCEKİ BELEDİYE RESTORE ETMEDİ, BİNA VALİLİĞE GEÇTİ

Bir önceki belediye yönetimi tarafından mülkiyeti Uşak Belediyesi’ne geçen binanın restorasyonu yapılmadı. Röleve çalışması yapıldığı ifade edilen binanın süresinde yapılmaması üzerine tekrar Uşak Valiliği uhdesine geçtiği öğrenildi. Binanın dışındaki döküklüklerin içeride daha büyük boyutta olduğu ve bakım olması durumunda, tekrar eski günlerine dönebileceği düşünülüyor. Binanın hemen önünde bulunan Uşak Belediyesi’nin bir dönem düğün salonu olarak kullandığı ve Aşevine çıkan binanın yıkılmasıyla çok geniş bir meydan oluşacağı ve bunun da değerini artıracağı öngörülüyor. Binanın bir misafirhane olarak kullanılabileceği ve bunun da kentin tanıtımı için önemli yarar sağlayacağı düşüncesi de hakim durumda.

MUAZZAM DÖNEM FİLMİ ÇEKİLİR

Bu alanla ilgili görüşlerini paylaşan Ömer Aşçı, “Burası muazzam bir yapı ve buna bakınca insanın içi gidiyor. Çünkü bir dönemi yansıtan bir yapı ve bu hale gelmesi üzüntü verici. Bir Uşak gönüllüsü olarak bu binanın yeniden ilimize kazandırılmasını istiyorum. İlimizin köklü ailelerinden ve Milli Mücadelede görev alan Hamzalar’ın da anılması için bu yararlı olacaktır. Burada muazzam bir dönem filmi çekilebilir. Çünkü arka tarafı geniş bir bahçe ve alanla kaplı. Burası ilimizin kültürel anlamda çekim merkezi olur” dedi. Aşçı, Uşak Valiliği’nin ve diğer kurumların bu binayla ilgili çalışma yapması durumunda Uşak gönüllülerinin gerekli desteği her zaman vereceğini ifade etti.

YAZAN: ALİ ARASLI

Editör: TE Bilişim