İklim değişikliğinin ve Rusya-Ukrayna geriliminin dünya genelinde sorunlara neden olduğunu belirten Uşak İl Genel Meclisi Başkanı Nuri Demir, “Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık" kampanyası kapsamında; tüketicilerin gıdalarını nasıl koruyacakları, alışverişe planlı çıkmaları, gıda artıklarının yeniden işlenerek gıda dışında başka ürünlere dönüştürülmesi gibi birçok konuda farkındalık çalışmaları yapılmıştır” dedi.

Uşak İl Genel Meclisi Başkanı Nuri Demir, Uluslararası Gıda Kaybı ve İsraf Farkındalık Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. İklim değişikliğinin ve Rusya-Ukrayna geriliminin dünya genelinde sorunlara neden olduğunu belirten Uşak İl Genel Meclisi Başkanı Nuri Demir, “İklim değişikliğinin etkilerini daha da hissettiğimiz bir dönemde, önce pandemi ardından da Ukrayna-Rusya Savaşıyla ortaya çıkan krizler, tarımın ve gıda güvenliğinin, vazgeçilmez olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bunun bilincinde olan ülkeler, tabii kaynakları korumak, toprağı, suyu yönetmek ve tarımda sürdürülebilirliği sağlamak için tedbir almaktadır. Gıda güvenliğini sağlamaya yönelik kapsamlı çalışmalar yapılırken sadece üretim ve verimliliğe değil, elbette gıda tüketimine de odaklanmalıyız” dedi.

İsrafın önemli bir sorun olduğunu belirten Uşak İl Genel Meclisi Başkanı Nuri Demir, “Gıda israfı; sosyal, ekonomik ve çevresel sorunlar başta olmak üzere çok boyutlu bir meseledir. Dünya genelinde, her yıl, üretilen gıdanın üçte biri kayba uğramakta ya da israf edilmektedir. FAO'nun Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme 2021 Raporu'na göre; bir yılda israf edilen gıda miktarı 1,3 milyar tondur. Sadece bu kaybın büyüklüğü bile, israfla mücadelenin önemini göstermektedir. Türkiye, israfın azaltılması için uluslararası ölçekte yapılan çalışmalarda öncü olmuştur. Tarım ve Orman Bakanlığımız, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğiyle gıda kayıpları ve israfının azaltılmasına yönelik olarak "Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık" isimli büyük çaplı, uluslararası bir kampanyayı 20 Mayıs 2020 tarihinde başlatmıştır” diye konuştu.

“Kampanya ile Tarım ve Orman Bakanlığı ve FAO; gıda kayıpları ve israfı konusunda gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde mücadele etmeyi, ilgili tüm tarafları bilinçlendirerek toplumsal farkındalık düzeyini artırmayı hedeflemektedir. Ayrıca Türkiye'de gerçekleştirilen iyi uygulama örneklerinin uluslararası alanda model haline getirilmesi amaçlanmaktadır” diyen Uşak İl Genel Meclisi Başkanı Nuri Demir, şöyle konuştu: “Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık" kampanyası kapsamında; tüketicilerin gıdalarını nasıl koruyacakları, alışverişe planlı çıkmaları, gıda artıklarının yeniden işlenerek gıda dışında başka ürünlere dönüştürülmesi gibi birçok konuda farkındalık çalışmaları yapılmıştır. Kamu ve özel sektördeki kurumların, gıda artıklarının yeniden değerlendirilmesine yönelik proje geliştirmeleri teşvik edilmiştir. Ayrıca Bakanlığımızca, 9 Ağustos 2022 tarihinde, Yemlerin Piyasaya Arzı ve Kullanımı Hakkında Yönetmelik değiştirilerek lokanta, otel, fabrika gibi toplu yemek tüketim yerleri ile hazır gıda üretim işletmelerindeki gıda artıklarının hayvanlar için yeme dönüştürülmesinin de önü açılmıştır. Böylece 18 milyon ton gıda artığının yeniden değerlendirilmesine imkân sağlanmıştır.”

Uşak İl Genel Meclisi Başkanı Nuri Demir, “Gıda israfının yüzde 42‘sinin hanelerde gerçekleştiğini unutmayarak, özellikle hanelerimizde gıdaların uygun saklama koşulları ve bekleme sürelerine dikkat etmeliyiz, bilgi sahibi olmalıyız. Toplumun artan gıda talebinin karşılanabilmesi ve güvenli gıdaya erişebilmesi için öncelikle bireysel alışkanlıklarımızı değiştirerek, aile ve toplum bilincini geliştirerek gıda kaybını ve israfını en aza indirmeliyiz. Gıda israfı ile mücadelede üretim, depolama ve gıda taşımacılığında proseslerin iyileştirerek minumum gıda kaybı ve gıda israfını sağlamak için tüm paydaşların birlikte etmesi ve kalıcı çözümleri sektöre kazandırmalıyız. Her bir bireyin, her bir kurumun ‘‘Güvenilir Gıda Tüketimi, İsrafı Önleme ve Sürdürülebilir Gıda‘‘ konularında farkındalık oluşturmalıdır. Tarım ve gıda sanayinde ambalajlama tekniklerinin geliştirilerek, gıda ürünlerinin israfını engelleyecek şekilde ambalajlı ürünlerin üretimi ve tüketimi teşvik edilmeli, üretici ve tüketici bu konuda bilinçlendirilmelidir. Gıda israf ve kaybının önüne geçilmelidir. Dünya genelinde yaklaşık 810 milyon insan obeziteyle mücadele ederken diğer bir yandan da 149 milyon çocuk açlığa bağlı gelişim sorunları yaşamaktadır. Dünya genelinde meydana gelen gıda kaybı ve israfın sadece dörtte biri önlenirse! bu miktar dünyada 821 milyon açlık çeken insanın beslenmesine yetmektedir” diye konuştu. BERKAY ÖZYAYLA

Editör: TE Bilişim