Uşak’ta Çarşamba pazarının faaliyetlerine devam edeceği yeni alan büyük ölçüde oluşturuldu. Dün itibariyle yeni pazaryerinin parke taşları tam olarak döşendi. 2 pazaryeri arasındaki mesafeye baktığımızda, Google Earth uygulaması üzerindeki mesafenin yaklaşık 900 metre olduğu görülüyor.

Yol güzergahı çizilerek de söz konusu mesafe 910 metre gibi bir rakam çıkıyor. Google Earth’te yaptığımız çizimde, mevcut Çarşamba pazarının, 900 metre güneydoğu istikametine taşındığı göze çarpıyor. Yakın bir zamanda yeni pazaryerinin çizgilerinin çekileceği ve burada manav esnafı için alanın oluşturulacağı belirtilirken, Uşak Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri de mevcut Çarşamba pazarı esnafına konuyla ilgili bilgiler verdi. Ayrıca mevcut pazaryerinin bulunduğu alana büyük bir afiş asılarak 14 Aralık günü yeni yerde pazarın kurulacağı bilgisi paylaşıldı. Kentteki pazaryerinin yapımına bazı vatandaşlar destek verirken, esnafın bir bölümü karşı çıkıyor.

PANDEMİ ZAMANI PAZARYERİNİN ÇATISI UÇTU, YASAK OLDUĞU İÇİN CAN KAYBI OLMADI

Pazaryerinin taşınma süreci, pandemi döneminde başladı. Pandemi döneminde sokağa çıkma yasağı ilan edildiği bir gün, yoğun bir rüzgar oldu. 9 Mayıs 2021 günü, yoğun bir rüzgar oldu ve Pazar yerinin çatıları sağa sola savruldu. O dönemde açıklama yapan Uşak Belediyesi yetkilileri herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmayan olayın ardından bölgede hızlı bir şekilde güvenlik önlemi aldı. Zabıta ekipleri, hortumdan zarar gören bölgeyi kordon altına alarak emniyet şeridi ve bariyerlerle kapattı. Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın da, Bugün ucuz atlattık. Ya dün olsaydı. Yeni bir Çarşamba Pazarı için biz hazırız. Projemiz hazır. Hepimizin can güvenliği ve şehrimizin güzelliği için tek ihtiyacımız biraz fedakarlık ve anlayış” sözleriyle, can kaybı olmadığını, fakat bu alanın bir an önce yenilenmesinin elzem olduğunu vurgulamıştı. Bunun yanı sıra Çarşamba pazarı 2004’ten beri göreve gelen her belediye başkanı tarafından yenilenmek istendi diye biliyorum. Fakat ne olduysa, burada lokal onarımlar yapılarak, durum şimdiye kadar idare edildi. Aşağı yukarı 20 yıl önce, ekonomik ömrünü tamamlayan Çarşamba pazarının yenilenmesi noktasında, net bir irade ortaya konamadı ve bunda mahalle baskısı (yani bir grup esnafın tepkisel tutumu) etkili oldu.

TAŞINMA SÜRECİ BAŞLIYOR

Çarşamba pazarının taşınma süreci geçtiğimiz günler itibariyle başladı. Buna göre İlk olarak sadece manavlar gelecek ve bunların ardından tuhafiyeciler, zeytinciler, katmer ve bükme yapan kadın esnaf ve son olarak da balık pazarı için yeni bir yer oluşturulup, 60 yıllık kapalı pazaryeri etap etap boşaltılacak. Söz konusu alanda daha sonra Çarşı Uşak projesi kapsamında yapılacak olan diğer faaliyetlere başlanacak. Mevcut kapalı pazaryerinin sacları ve diğer aksamları ayıklanacak ve kullanışlı olanlarla yeni belediye binasının bulunduğu bölgeye yeni bir pazaryeri yapılarak burada stabil esnafın bulanacağı bir alan kurulacak. Uşak Belediyesi ekipleri bu konuyla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Ekipler, “Pazaryerimizi daha modern ve cazip hale getirmemizle esnafımızın da uzun vadede kazançları artacak. Projemize Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da destek veriyor. Bu noktada ilimize çok önemli bir alanın kazandırılması için ilk etapta Çarşamba pazarını yeni bir alana taşıyoruz. Uşak Belediye Binamızın bulunduğu bölgedeki otopark alanı yeni bir pazaryeri gibi kullanılacak. Burası ile mevcut kapalı pazaryerimiz arasındaki mesafe de çok uzun değil. Çarşamba pazarımızı kullanan vatandaşlarımız ve esnafımız mağdur olamayacak” demişti.  BERKAY ÖZYAYLA

Editör: TE Bilişim