UŞAKLI KADINLARA İLK YARDIM EĞİTİMİ VERİLİYOR

Uşak Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, arasında yapılan protokol gereği, evlilik okuluna giden çiftlere olası bir sağlık sorununda anında müdahale yapmaları için “ilk yardım” eğitimi veriliyor. Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, “Bizler de UKAMER ile birlikte bir evlilik okulu etkinliği organize ediyoruz. İlimizdeki Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğümüz, Müftülüğümüz ve Sağlık Müdürlüğümüz bünyesindeki arkadaşlarımız; kendilerine uzun, hayırlı, bereketli bir evlilik geçirmeleri için çeşitli eğitimler de veriyorlar” dedi.

 Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Uşak İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Akdağ ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ekrem Boran, bu konuda bir protokol imzaladı. Uşak Belediyesi Kadın Koordinasyon Merkezi (UKAMER) organizasyonda yapılacak olan ilk yardım eğitimleri kapsamında, yoğun ilk yardım eğitimleri verilmesi öngörüldü. Buna göre ilk sınıf oluşturuldu ve UKAMER bünyesinde, ilk yardım eğitimi bilgilendirme semineri de yapıldı. Bilgilendirme seminerine katılan kadınlara, ilk yardım hakkında bilgiler verildi. Burada eğitim alan kadınlar katılım sertifikası alarak, ilk yardımla ilgili bilgilerini belgelediler. Eğitim alan kadınlara ilk yardım eğitimi katılım sertifikalarını Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın verdi.

UKAMER’in yoğun bir çalışma temposuyla hareket ettiğini ve bu bağlamda, ilk yardım eğitimlerinin önemli olduğunu ifade eden Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, “UKAMER bünyesinde kurulan evlilik okulu bünyesinde de ilk yardım eğitimleri verilecek. Aynı zamanda kadınlarımıza yönelik ayrıca ilk yardım seminerleri de verilmeye başlandı. İlk yardımı önemsiyoruz ve bunun hayat kurtardığını biliyoruz. Bu noktada eğitim veren tüm yetkili ve uzmanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Evlilik okullarında çalışmaların sürdüğünü belirten Çakın, “Bizler de UKAMER ile birlikte bir evlilik okulu etkinliği organize ediyoruz. İlimizdeki Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğümüz, Müftülüğümüz ve Sağlık Müdürlüğümüz bünyesindeki arkadaşlarımız; kendilerine uzun, hayırlı, bereketli bir evlilik geçirmeleri için çeşitli eğitimler de veriyorlar. Gerçekten aile her şeyin temeli. Biz de belediyemizce, hem evli çiftlerimizi daha fazla bilinçlendirmek hem de bunu keyifli hale getirebilmek için böyle bir kamp programı tertip ediyoruz. Valiliğimizce ilan edilen Aile Yılı dolayısıyla ailelerimize yönelik etkinliklerimizi sıklaştıracağız ve evlilik okulu etkinliğimizin de faaliyetlerini sürdüreceğiz” diye konuştu.

Öte yandan İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Akdağ da, ilk yardım eğitiminin önemine değindi. Akdağ, ilk yardımın herkes tarafından bilinmesi gerektiğini ve bu konuda kurum olarak gerekli çalışmaları yaptıklarını ve bu tip faaliyetleri de desteklediklerini söyledi. Akdağ, “Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır. İlk yardımın tanımında belirtilen amaç doğrultusunda, hasta/yaralıya tıbbi araç ve gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle, sağlık ekibi gelinceye kadar, ilaçsız uygulamaları yapan, konuyla ilgili eğitim sonunda ilk yardımcı sertifikası almış kişiyi tanımlar” dedi. Akdağ, şöyle konuştu: “İlk yardım, din, dil, ırk, cinsiyet, yaş ve coğrafya ayırmaksızın insanların yaşadığı sürece başına gelebilecek ev, iş ya da trafik kazası ve afet gibi olayların sonucunda yapılacak ilk müdahaleyi kapsayan bir uygulamadır. Nerede yaşadığımızın, o an nerede olduğumuzun bir önemi olmaksızın her an başımıza gelebilecek bu olaylar karşısında nasıl davranacağımızı bilmek, şüphesiz bizi bir adım öne taşıyacaktır. Genel olarak baktığımızda ilk yardım, hayat kurtarmaya ya da olası tehlikeleri en aza indirgemeye yönelik bir işlemdir ve öneminin geniş kitleler tarafından bilinmesi gerekmektedir. İnsanlığa sağlıklı ve huzurlu bir yaşam kalitesi sunmak, başımıza gelebilecek her türlü kaza ve yaralanmalardan sağ kalımı arttırmak ve kalıcı sakatlanmaları minimum seviyeye indirebilmek için ilk yardım eğitimi tüm dünyada yaygınlaştırılmalı ve önemi vurgulanmalıdır. Kazanın gerçekleştiği yerde bireylere ilk beş dakika içerisinde uygulanması mümkün olan etkili bir ilk yardım müdahalesi ile ölümlerin hemen hemen yarısını önlemek mümkün olacaktır. Bu durum ilk yardımın insan hayatı için ne kadar önemli olduğunu açıkça ortaya koymaktadır”. BERKAY ÖZYAYLA

Editör: TE Bilişim