Uşak Çölyak ve PKU El Ele Derneği, Uşak Gençlik Merkezi ve Uşak Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğrencileri, glutensiz diyete dikkat çekmek için mangalda mantar ve glutensiz ekmek etkinliği yaptı.   Mantarları Kayaağıl Kadın Girişimci Kooperatifi kendi üretme çiftliğinden sağlarken, Uşak Çölyak ve PKU El Ele Derneği Başkanı Aydın, glutensiz diyete dikkat çekmek için bu etkinliğin yapıldığını ifade etti.

Uşak Çölyak ve PKU El Ele Derneği, Uşak Gençlik Merkezi ve Uşak Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğrencileri, glutensiz diyete dikkat çekmek için mangalda mantar ve glutensiz ekmek etkinliği yaptı.  Kayaağıl’da mangalda mantar közleyip, glutensiz ekmekle yiyen katılımcılara; glutensiz kek, roka, zeytin ve peynir ikram edildi. Semaverde çay demlenerek glutensiz ürünlerle tüketilen lezzetli mantarlar, Kayaağıl Kadın Girişimci Kooperatifi’nin kurduğu mantar üretme çiftliğinden alındı. Burada hatıra fotoğrafları çektirdiklerini belirten Uşak Çölyak ve PKU El Ele Derneği Başkanı Ömre Ümran Aydın, glutensiz diyete dikkat çekmek için bu etkinliğin yapıldığını ifade etti. Etkinliğe çölyak hastası olmayan bireylerin de katıldığını belirten Aydın, “Bir noktada glutensiz ürünlerin tadının alınması ve çölyak hastalarının nasıl beslendiklerinin anlaşılmasını istedik. Kayaağıl Kadın Girişimci Kooperatifi’nin de desteğiyle bu etkinliği yaptık. Onların yetiştirdikleri lezzetli mantarları hep birlikte tatma imkanı bulduk” dedi.

Glutensiz diyet hakkında bilgi veren Ömre Ümran Aydın, bu konuda uzman diyetisyenlerin görüşlerini aldıklarını ve kendi üyelerine bu noktada destekler sağladıklarını ifade etti. Normal bireylerin de glutensiz diyet yapabileceğini belirten Aydın, “Gluten arpa, çavdar ve buğday gibi tahıllar içinde bulunan doğal bir protein türüdür ve aslında tahılın önemli ve faydalı kısmıdır. Büyük yapılı bir protein olduğu için hassasiyeti olan bazı bireyler tarafından veya çölyak hastaları tarafından sindirilemez ve birçok sağlık sorununa sebep olur. Elastik yapısıyla hamurlara dayanaklılık veren ve ekmeğe yapısını kazandıran gluten proteinidir. Gluten intoleransı, glüten içeren herhangi bir gıda yedikten sonra gluteni tolere edememe durumudur. Genelde gluten tükettikten sonra şişkinlik, karın ağrısı, ishal, mide bulantısı, kabızlık ve bağırsak problemlerine sebep olabilir” dedi.

Editör: TE Bilişim