Uşak ve Kütahya Gediz’de yazın kavurucu sıcağında tarhana festivalleri yapıldı ve kışın iyi giden ve hastalıklara şifa olan tarhana bu mevsimde tanıtılmaya çalışıldı. Uşak Belediyesi’nin geçen yıl başlattığı ve Gediz Belediyesi’nin 21 yıldır yaptığı tarhana festivaliyle, coğrafi işaretli olan tarhananın tanıtılması hedeflendi. Fakat festival içerikleri tarhananın sektörel anlamda bir katma değere dönüşmediğini ortaya koydu.

UŞAK’TA YAĞLI GÜREŞLER VE KONSERLERLE GEÇEN FESTİVAL

Tarhana festivali, ikinci kez Uşak’ın Karaağaç göletinin kenarında yapıldı ve bu yılki festivalde yağlı güreşler ve konserlere ağırlık verildi. Tarhananın adının verildiği festivalde “eş dost alışverişte görsün, ayıp olmasın” mantığıyla tarhana ikramı yapıldı. Fakat geçen yıl ve bu yıl yapılan festival tarhanayı tanıtmaktan çok uzaktaydı. Geçen yıl ciddi masraf yapılarak alındığı öne sürülen ve Uşak Belediyesi’nin kaç mal olduğunu açıklamadığı çorba kazanı, büyüklüğüyle rekorlar kitabına girdi. Fakat bu durum kamuoyuna ‘Uşak Tarhanası’ rekor kırdı şeklinde lanse edilirken, tarhana satışlarına pek de kayda değer bir katkı sunmadı. Bu yıl da yağlı güreşler ve konserlerle geçen tarhana festivali, tarhananın satışından ve ticaret hacmini genişletmekten çok, hafta sonu etkinliğini aratmayan bir programı geçemedi.

GEDİZ’DE DE BENZER DURUMLAR YAŞANIYOR VE YAZ GÜNÜ SICAK TARHANA

Uşak’ın kapı komşusu Kütahya’nın Gediz ilçesinde de benzer durumlar yaşanıyor ve kavurucu yaz gününde tarhana festivali yapılması dikkat çekiyor. Bu yıl 2 tarhana festivali de aynı tarihe denk geldi ve tarhananın bölge ticaretine katkı sağlamasından uzakta etkinlikler olarak karşımıza çıktı. Tarhana festivallerinde tarhananın uluslararası alanda nasıl pazarlanacağına dair her hangi bir workshop yapılmaması, bu çalışmaların sadece lafta kaldığını da gözler önüne serdi.

TARHANA FESTİVALİNİN YAPILMA TARİHİ ÇOK YANLIŞ

Tarhana festivalinin yapıldığı tarih de bu işin gelişi güzel bir şekilde planlandığını ve konser ve benzeri programlarla belediyelerin ve yöneticilerinin reklam ve tanıtım yapmasına dönüştüğüne işaret ediyor. Türkiye’ne bu konuda örnek verilecek etkinliklerin başında Ayvalık Zeytin Hasat Festivali geliyor. Söz konusu festival, yeni hasat ürünlerin tanıtımı şeklinde yapılıyor ve sektörün devleri de bu programlara ekiplerini yönlendirerek, katılıyorlar. Uşak ve Gediz’de tarhana festivalinin yapılacağı tarihin ise yeni tarhananın yapıldığı Eylül ortası veya sonu olması gerektiği ifade ediliyor.

Muhabir: ZÜLAL ÜNAL