Geri dönüşüm sektörünün  gün geçtikçe  hareket kazandığını ve  daha çok düzene girdiğini belirten Yoğunlu, Türkiye’nin  Avrupa’daki atık yönetim uygulamasına her geçen gün yaklaştığını,  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın  son zamanlarda yayınladığı yönetmeliklerle atık yönetimi üzerine ciddi çalışmalar yapıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından 2017 yılında başlatılan sıfır atık projesinin yayınlanan yönetmeliklerle daha kapsamlı hale geldiğine vurgu yapan Yoğunlu: “Bizler de geri dönüşüme katkı sağlayan firmalar olarak sıfır atık yönetmeliğini destekliyoruz. Bunun için elimizden geldiğince çalışmalarımızı hızlandırıyoruz” dedi.

WhatsApp Image 2023-04-05 at 08.38.14 (1)

“Milyarları toprağın altına gömüyoruz”

Türkiye’nin gerçekleştirdiği atık ithalatıyla ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Yoğunlu ; “ Atık ithalatı iç piyasada yurt dışında gelen malzemeler sebebiyle arz talep durumuna göre hareketliliği dikleştirebiliyor.  Bizim öncelikli hedefimiz aynı zamanda sıfır atık projesinin  de öncelikli hedefi  kullandığımız, tükettiğimiz malzemeleri kaynağından ayrıştırıp biriktirerek ekonomiye tekrar kazandırmak. İstatistik verilere Türkiye’de yılda yaklaşık  3 ile 5 milyon ton atık toprağa gömülüyor, israf ediliyor.  Ekonomik değerini tam olarak belirleyememekle birlikte milyarlarla ifade  edilebilir.  Bundan dolayı da cari açıklar ortaya çıkıyor. Geri dönüşüm aslında ülkenin en büyük kalkınma hedeflerinden bir tanesi ve gelişmişlik göstergesi.” Şeklinde konuştu.

“Sokak toplayıcıları ekonomiye katkı sağlıyor”

Türkiye’de geri dönüşüm sektöründen  500 bin kişinin  kazanç sağladığını aktaran Yoğunlu konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı; “ Sokak toplayıcılarından tutun, işverenlerinden çalışanlarından, hepsini toplarsak sektörde muazzam bir işgücü var, gecesi gündüzü olmayan bir sektör.  Uşak’ta evlerde biriktirilen ancak geri dönüşüme kazandırılabilecek atıklar daha çok çöplere atılıyor bu sebeple sokak toplayıcıları bunları çöplerden diğer atkılardan ayrıştırarak bize getiriyorlar ve böylelikle evlerine ekmek götürüyorlar. Bunların hem çevre kirliliğine hem ekonomiye katkıları tartışılmaz. Zaten Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sokak toplayıcılarının sisteme dahil edilmesiyle ilgili olarak çalışmalarını yürütüyor. Büyük illerde sokak toplayıcılarıyla ilgili ciddi dernekler ve platformlar var. Senelerdir toprağa gömdüğümüz, değerlendirmediğimiz atıklarımızı artık geri kazanıp doğru yöntemlerle ekonomimize kazandırmanın zamanı geldi. Avrupa ülkelerinden atık alma yerine toprağa gömdüğümüz atıklarımızı gün yüzüne çıkarıp topraklarımızın tekrar filizlendirip, havamızı ve denizlerimizi daha temiz hale getirebiliriz. Yeter ki doğru yöntemler kullanabilelim.”

Editör: Zülal Karadedeli