ALİ ARASLI // Uşak Üniversitesi’nin Deri Tekstil Seramik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde 3 boyutlu olarak -40 derecede vücut ısısını koruyacak ve hareketi kısıtlamayacak şekilde kıyafet tasarımı yapılıyor. Daha önce 112 ekiplerine ve PTT teşkilatı çalışanlarına yönelik geri dönüşümden kumaşla kıyafet tasarlayan Uşak Üniversitesi Deri Tekstil Seramik Atölyesi (DTS) yeni çalışmalara imza atıyor.

Son dönemlerde kıyafetler üzerinde gelişen teknolojilere önem veren Uşak Üniversitesi DTS Atölyesi, Kuzey Kutbunun büyük bölümünde kullanılabilecek ürünler üzerine çalışmalar yapıyor. Türkiye’de ilk kez laboratuvar ortamında, -40 dereceye kadar dayanıklı kıyafet yapımı için testler yapan Uşak Üniversitesi DTS Atölyesi ekipleri, tarafından üretilecek olan özel kıyafetlerin stratejik önemi olan askeri alanlarda, soğuk iklim şartlarında, dağ sporlarında ve benzeri mecralarda kullanılması öngörülüyor.

Stratejik önemi olan kıyafet tasarımının TÜBİTAK tarafından desteklenen bir çalışma sonucu hayata geçirileceği ve laboratuvarda kullanılacak olan modelin çeşitli noktalarında ısı sensörlerinin yer aldığı görülüyor. Burada üretilecek olan kıyafetlerin -40 derecede dahi vücudun ısısını ve esnekliğini koruması hedefleniyor. Burada tasarlanacak ve oluşturulacak olan kıyafetlerin önemini anlatan Uşak Üniversitesi Deri Tekstil ve Seramik Atölyesi Müdürü Doç. Dr. Eren Öner, “Daha önce burada bir dizi çalışma yaptık ve ilimizde üretilen geri dönüşüm ipliğinden kumaşlarla, iş kıyafetleri, 112 ve PTT teşkilatı elbiseleri ürettik. Burada yaptığımız atölye ve tasarım çalışmalarının yanı sıra, TÜBİTAK desteği ile kurduğumuz laboratuvarla -40 derecede vücut ısısını koruyacak ve hareketli olarak tasarlanan kıyafetler yapıyoruz. Burada yaptığımız çalışmada vücudu hem koruyacak, hem de konforlu bir şekilde hareket ettirecek kıyafetler ortaya koymaya çalışıyoruz. Amacımız çok zor şartlar altında donmayı önleyerek insanı hayatta tutacak ve rahat hareket ettirecek kıyafetler oluşturmaktır. Bu tasarımı yaptığımız laboratuvar, ülkemizdeki diğer emsallerine göre tektir” dedi.

DTS’nin bir çok çalışmaya imza attığını ifade eden Doç. Dr. Eren Öner, seramik, deri ve tekstil alanında özel ve çağın gereksinimlerine uygun çalışmalar yaptıklarını ifade etti. 112 ekiplerinin Uşak’taki geri dönüşüm ipinden elde edilen kıyafetleri giydiğini ve bunun tasarımlarının ve özelliklerinin Uşak Üniversitesi DTS tarafından yapıldığını ifade eden Doç. Dr. Öner, PTT teşkilatının da kıyafetlerinin aynı şekilde tasarlandığını ve üretildiğini kaydetti.

            REKTÖR PROF. DR. SAVAŞ: UŞAK ÜNİVERSİTESİ DTS 150 DEN FAZLA TASARIM YAPTI

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, DTS Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Türkiye’nin önemli kurumlarıyla işbirlikleri yaptığını ve bu sayede kente de katma değer kattığını söyledi. Üniversitenin sanayiciyi destekleyen nitelikte işlere imza attığını kaydeden Prof. Dr. Savaş, çok kısa bir sürede 11 sanayi kuruluşu ile protokol yapıldığını, 5 farklı yurtdışı üniversite ile ikili işbirliğine gidildiğini, 150’den fazla tasarım faaliyeti ve 35 farklı sanayi kuruluşu ile işbirliği gerçekleştirdiğini anlattı.  Yaklaşık 35 bin 112 Acil Sağlık Hizmetleri personeli, Uşak Üniversitesi DTS Tasarım Merkezi tasarımlarıyla üretilen kıyafetleri giydiğini belirten Prof. Dr. Savaş, PTT A.Ş. Genel Müdürlüğünde çalışanların yazlık ve kışlık elbise tasarımlarını ve teknik şartnamelerini hazırlandığını kaydetti.

Uşak’taki sanayi kuruluşlarına küçümsenmeyecek ölçüde tasarım desteği verdiklerini dile getiren Prof. Dr. Savaş, “Firmalar tasarımlarını merkezimizden alırken, bölgemizin önemli firmaları da kataloglarında DTS Tasarım Merkezimizin tasarladığı ürünlere yer veriyor.  tasarımlarımızı yaparken son teknolojiyi kullanıyoruz. 3 Boyutlu simülasyon programlarıyla yapılan tasarımın sahada nasıl davrandığını kontrol edebiliyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim