Uşak’ta mesleki eğitim gören öğrenciler, hem çalışıyor hem de para kazanıyorlar. Şu anda kentte bu sisteme dahil olan öğrenci sayısının 5 bin 153 olduğu belirtildi. Kentteki okullarda ekmek ve diğer tüketim malzemelerini üreten öğrenciler de yıl içinde 80 bin TL’ye yakın para kazandı. Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, bu sisteme dahil olan öğrenci sayısının 10 bin olması için çalışmalara devam ettiklerini kaydetti.

Uşak’ta mesleki eğitimin yaygınlaşması için çalışmaların devam ettiğini belirten Vali Dr. Turan Ergün, kentte mesleki eğitim gören öğrenci sayısında 10 bini bulmayı hedeflediklerini kaydetti. Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün eğitimle ilgili verilerini basınla paylaşan Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, mesleki eğitimin yaygınlaşmasıyla kentteki nitelikli personel ihtiyacının karşılanacağını ve bunun istihdamı artıracağını ifade etti.

UŞAK’TA ÖĞRENCİLER PARA KAZANIYORLAR

Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, kentteki gazetecilere eğitimle ilgili çalışmalar hakkında bir bilgilendirmede bulundu. Uşak İl Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin’in yaptığı sunumda kentte mesleki eğitimle ilgili de gelişmeler aktarıldı. Bülent Şahin, daha önce kentte bin 275 olan mesleki eğitim alan öğrenci sayısının 3 bin 910’a ulaştığını ve dönemsel olarak mesleki eğitim gören öğrencilerin sayısında yüzde 155,52 oranında arttığını kaydetti. Kasım 2021’de çıkan mesleki eğitim yasasıyla birlikte öğrencilerin hem eğitim gördüğü, hem de para kazandığı bir sürece girdiğini kaydeden Şahin, “Kasım 2021’de bir yasa çıktı ve bunun sayesinde hem işletme, hem de öğrenci için kazançlı bir sistem kuruldu. Burada işletme ve devlet arasında bir anlaşma yapıldı. Bu sayede ilk yıl asgari ücretin 3’te 1’ini ve daha sonra yarısını almaya başlıyor. Kentte bin 275 öğrenci bu sürecin içindeydi. Mezun olanlarla birlikte şu anda 5 bin 153 öğrenci sürecin içinde yer alıyor” dedi.

UŞAK’TAKİ ÖĞRENCİLER 2022 İÇİNDE 80 BİN TL PARA KAZANDILAR

“Buradaki bütün belgelerin ve sertifikaların Avrupa Birliği’nde geçerliliği var. Meslek liseleri salgınla birlikte çok sayıda üretebilecek ürünler ortaya koyabiliyor” diyen Şahin, şöyle konuştu: “Salgın başladığında tekstil lisesinde ve TOBB Meslek Lisesi’nde kimya bölümü açıldı. Dezenfektan, maske ve diğer ihtiyaçlar üretildi. 2022 yılında 80 bin TL ücret aldılar. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı 81 ilde ekmek üretimi için bir çalışma başlattı. Uşak’ta da bu sistem kuruldu ve kuruma bağlı yatılı tesisler için ekmek üretiliyor. Burada sadece ekmek değil, diğer unlu mamuller de üretiliyor. Şu anda sistem dönmeye başladı. Bir araç tahsis edildi ve öğrencilerle yürüyen bir sistem”.

VALİ ERGÜN: HEDEFİMİZ 10 BİN ÖĞRENCİ

Mesleki eğitimi kentte yaygın hale getirmek için bir dizi çalışma yaptıklarını ve mesleki eğitim veren kurumlara ayrı bir önem verdiklerini belirten Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, “İlimizde mesleki eğitimin yaygınlaşması için bir dizi çalışma yaptık ve kurumlarla da işbirliği protokolleri gerçekleştirdik. Hedefimiz ilimizde mesleki eğitimin yaygınlaşması ve 10 bin öğrenciye kadar ulaşmaktadır. Çünkü mesleki eğitim, hem bireylerin, hem ilimizin, hem de ülkemizin ekonomisi için ayrı bir önem taşımaktadır. Şu anda mesleki eğitim veren okullarımızda da üretim faaliyetleri yapılıyor. Öğrencilerimiz kendi yiyecekleri ekmeğe kadar yapmaya başladılar. Ürettikleri ekmek de çok güzel ve lezzetli. Bu anlamda, yarınımız olan çocuklarımızı üretmeye ve çalışmaya teşvik ediyoruz. Hem ilimizdeki işletmelerimiz, hem de çocuklarımız bu süreçten karlı çıkıyorlar. Mesleki eğitimi yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalara devam edeceğiz” dedi.

UŞAK’TA MESLEKİ EĞİTİM İÇİN YENİ BİR ANLAŞMA DAHA YAPILDI

Öte yandan kentte mesleki eğitim için yeni bir anlaşma daha yapıldı. Buna göre Uşak Üniversitesi, Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Uşak Ticaret ve Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölgesi, Zafer Teknopark A.Ş. arasında eğitim, bilim, teknoloji, akademik destek ve mesleki tanıtım faaliyetleri düzenlemesi amacıyla işbirliği protokolü imzalandı. Protokol imza törenine Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Uşak İl Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin, UTSO Yönetim Kurulu Başkanı S. Selim Kandemir, Başkan Yardımcısı Coşkun Güngör, Yönetim Kurulu Üyesi Basri Yıldırım, UOSB Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ağaoğlu, Başkan Yardımcısı Fahri Polat, Zafer Teknopark Genel Müdür Yardımcısı Hakan Boz katıldı.

Editör: TE Bilişim