Türkiye’nin en fazla ziyaret çeken sahibinden.com üzerinden yaptığımız bir incelemeye göre kent genelinde, sıfır konut fiyatları, ikince ele göre daha uygun. Yapılan hesaplamaya göre Uşak’ta  satılığa çıkan daire bazındaki konutların metrekare bazında ortalama fiyatı 5 bin 500 TL ile 6 bin 500 TL arasında değişiyor. Uşak genelinde, sıfır dairelerin fiyatları  ortalama 9 bin 600 dolaylarında seyrediyor. İkinci el konut fiyatları ise, tüm Uşak Merkez bazında ortalama 6 bin 450 civarında seyrediyor.

KEMALÖZ MAHALLESİNDE İKİNCİ EL KONUT SIFIRI GEÇTİ

Kentte inşaat projelerinin son 20 yıl içinde yoğun bir şekilde yer aldığı Kemalöz Mahallesinde ise ayrı bir durum söz konusu. Son yıllarda en fazla inşaatın yapıldığı Kemalöz’de, sıfır ve ikinci el konutlar baz alındığında, bir dairenin ortalama metrekare fiyatı 8 bin 900 TL’yi buluyor. Sadece sıfır dairelere bakıldığında ise bu rakam 8 bin 400 TL’ye düşüyor. İkinci el konutların temin edilmesi ise daha güç, çünkü Kemalöz Mahallesi’nde ortalama ikinci el konut fiyatı 8 bin 900 TL olarak hesaplanıyor. Kentte en fazla rağbet gören bölgede ikinci el konut fiyatının sıfır konutları geçmesinin temel sebebinin; arsa teminindeki güçlükler ve artık bölgenin konutlara büyük oranda doyması olarak gösteriliyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan ve Kemalöz Mahallesi’ndeki bazı siteleri inşa eden bir müteahhit, ikinci el fiyatların kent genelinde yüksek olduğunu ve Kemalöz’de proje alanının azalması nedeniyle rakamların daha üst seviyelere çıktığını ifade etti.

BANKALAR YETERİNCE KREDİ VERMİYOR, PARALAR DA KUR KORUMALIDA

Konutta ikinci elin yüksekliğinin sebeplerinden biri de bankaların konut için verdiği kredi miktarındaki düşüş. Daha önce konutların tutarının yüzde 70’e yakınını bankaların sağladığını belirten aynı müteahhit, “Bankaların verdiği konut kredisi miktarı 300 bin TL ile 400 bin TL arasında değişiyor. Konut kredisinden alınan destek, ancak ve ancak yeni bir binanın içini yapmaya yetiyor. Bugün bir binanın içindeki malzemeler ortalama 140 bin TL ile 200 bin TL arasında değişiyor. Tapu bedeli de eklendiğinde kredi ancak bunlara yetiyor. Bir diğer  sorun da paraların kur korumalı mevduatta olması. Kur korumalı mevduatta parasını değerlendiren yatırımcılar, ev almak istemiyorlar. Çünkü kur korumalı mevduat, konuta göre daha fazla getiri sağlıyor. Fakat iç piyasanın da canlanması lazım. Aksi halde, sektörde tıkanma ve beraberinde işsizlik ortaya çıkabilir” dedi.

MAYIS’TAN BERİ DOĞRU DÜRÜST SIFIR KONUT SATIŞI YOK

Mayıs ayından bu yana sıfır konut satışlarının çok seyrek devam ettiğini belirten aynı müteahhit, “Sıfır dairelerin fiyatlarının bazı ikinci ellere göre düşük olmasının temel nedenlerinden biri de, ilana çıkılan fiyatların yüksekliği. Burada vatandaşın kapıldığı psikolojik bir etki de söz konusu. Şu anda ilanlarda yer alan fiyatlar en az yüzde 20 şişik diyebiliriz. Çünkü konut alışında bu fiyatlar aşağılara düşebiliyor. Fiyatları yüksek yazanlar, satışın geç olacağını ve enflasyonun da etkisinden kurtulmak istediklerini ifade ediyorlar. Bugün 100 bin lira eden bir mal, 1 ay sonra 110 eder düşüncesiyle de fiyatları değerinin yüzde 10 ila yüzde 20 yukarısında yazıyorlar” diye konuştu.

İkinci el dairenin kombi, mutfak dolabı ve benzeri konularda masraflarının bulunmadığını da belirten aynı müteahhit, “İnsanlar masraf etmek istemiyor. Dolap ve kombi yatırımı yapmak istemiyorlar. Çünkü az önce belirttiğim gibi bunlar da çok ciddi bir rakam tutuyor. Vatandaş da haklı, inşaat şirketleri de haklı. Piyasadaki belirsizliğin giderilmesi durumunda serbest piyasa yine normale döner. Bizim beklentimiz piyasanın kendi haline bırakılması ve suyun akıp yatağını bulmasıdır” ifadesini kullandı.

Öte yandan, önümüzdeki dönemlerde olası bir konut kredi kampanyasının da sektör tarafından beklendiği ve bunun da sıfır konut fiyatlarını artıracağı da sektörün en çok konuştuğu konuların başında.

Editör: TE Bilişim