Firma yetkilisi Alattin Öztürk yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Yurdun değişik kentlerinden kullanılmayan eski halıları alarak intage (geçmiş döneme ait, az eski),  Patchwork (kırkyama) yöntemleriyle yenilediklerini anlatan  Öztürk; “                Bu halılarımızı Amerika’nın değişik bölgeleri yoğunlukta olmak üzere Avrupa’ya ihraç  yapıyoruz. Unutulmuş bir mesleği şu an biz yaşatmaya çalışıyoruz. Türkiye’de bunu yapan firmalar var, onlardan biri de biziz. Bu sayede fabrikamıza, Uşak bölgesine, ülkemize çok güzel kazanımlar elde ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

Eski bir halının fabrikaya girişinden satışa hazır hale gelinceye kadar geçirildikleri işlemleri yerinde gösteren Öztürk halılara uygulanan intage (geçmiş döneme ait, az eski) işlemini şu şekilde anlattı; “ Halılarımızı fabrikaya gelip yıkandıktan sonra tıraş işlemi yapılıyor. Tıraş işleminden sonra boyamaya hazırlamak için kimyasal havuzunda  bütün canlı renkleri sökülüyor. Kimyasal havuzunda rengini düşürdüğümüz halılarımız yıkandıktan sonra boyahaneye geliyor ve müşterilerin istediği renklerde boyama işlemleri gerçekleştiriliyor. Boyama işleminden sonra  halıları bit tabir ettiğimiz şeylerini aynı yün boyasıyla boyuyoruz. Son olarak boyanmış halılarımızda eğer tamir işlemi varsa onları gerçekleştirerek müşterilerimizin kullanımına sunuyoruz”

Fabrikaya giren eski halıların diğer yenileme yöntemi ise Patchwork (kırkyama) olarak adlandırılıyor. Öztürk bu üretim yönetimiyle ilgili olarak şu bilgileri verdi; “Burada onlarca halıyı müşterinin istediği renklere boyadıktan sonra, rengarenk veya tek renk veya tona ton renklerde müşteri ne istiyorsa dizip hazırlayıp el dikişi yapmak için atölyemize gönderiyoruz ve dikilerek müşterilerimize gönderiyoruz”

Eski halıları ekonomiye kazandırmanın yanı sıra Ege Bölgesinin değişik illerinde halı tezgahaları kuran firma eski Uşak motifleri ve yöntemiyle halı üretiyor, böylelikle yaklaşık 600 kişi istihdam ediliyor.

Editör: TE Bilişim