Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, kentsel dönüşüm projelerinde uygulanması gündemde olan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da dikkat çektiği yatay mimari hakkında konuştu. Samancı, “İstanbul’u ve kent siluetlerini katleden gökdelenler, Ne kadar küçük imalat yapılırsa yatay mimari?  70 kat yerine 30 kat mı? Mesela Her kentin deprem dahil gerçekleri var İstanbul da 20 katlı yapı yatay mimari iken Uşak ta en yüksek yapı 13 kat gökdelen sayılır” ifadesini kullandı.

Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, kentsel dönüşüm projelerinde uygulanması gündemde olan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da dikkat çektiği yatay mimari hakkında konuştu. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Samancı, “Sayın Cumhurbaşkanının açıklamaları arasında yer alan "Enerji verimliliği yüksek , yatay mimari esas alan kentsel dönüşüm "Sorunumuz ve sorumuz şu şekilde : Ne kadar yatay? Neye göre yatay mimari? Ne kadar enerji etkin? Neye göre enerji etkin?  İstanbul’u ve kent siluetlerini katleden gökdelenler, Ne kadar küçük imalat yapılırsa yatay mimari?  70 kat yerine 30 kat mı? Mesela Her kentin deprem dahil gerçekleri var İstanbul da 20 katlı yapı yatay mimari iken Uşak ta en yüksek yapı 13 kat gökdelen sayılır” dedi.  

“Sadece kentsel dönüşümde mi yatay mimari uygulanmalı?” sorusunu soran Samancı, “Neden tüm imar planlarında bunlara dikkat edilmez? Ne kadar enerji etkin? Enerjiyi üretmek açısından mi enerji etkin yoksa tüketmek açısından mı? Isınma odaklı enerji etkin yapılar düzenlenerek zaten enerji etkinliği katledilmiş durumda. Örnek vermek gerekirse Uşak ta 10 santimetre yapılan mantolama İzmir’de, Antalya’da hiç yapılmıyor? Peki Antalya'daki binlerce 5 yıldızlı oteller yada konutlar soğutulmuyor mu? Üstelik ısınmanın 3 katı enerji harcanarak yapılıyor. Enerjiyi doğru tüketmek varken çatısına güneş paneli yapılınca enerji etkin yapı mi oluyor? Hayır. Yürünecek çok yol düşünülecek çok şey var ancak bu işler toki danışmanları ile olmaz sivil toplum kuruluşlarını, TMMOB bileşenlerini bilimi katmak zorundayız” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilişim