Uşak Mimarlar Odası İl Temsilcisi Çağlar Samancı, yıkılması planlanan Uşak Valiliği binasının 60 yıllık bir tarihe şahitlik ettiğini ve yıkılmasının doğru olmadığını ifade etti. Samancı, “Uşak ilinde bulunan ve günümüze ulaşmış en eski sivil mimarlık örneklerinin yaşlarının 120-130 civarı olduğu düşünülürse 60 yıldır kente bekçilik yapan bu yapının kent belleğindeki yeri daha iyi anlaşılabilir” dedi.

Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, kentin yeşil alana daha fazla ihtiyaç duyduğunu ve kent merkezinde betonlaşmadan ziyade, ağaçlandırma faaliyetlerine ağırlık verilmesini istedi. Uşak’ta yapımı devam eden Millet Bahçesi’nin ağaçlandırılması gerektiğini ve bölgede yeşil alana ihtiyaç duyulduğunu belirten Samancı, kent merkezindeki en büyük ihtiyacın yeşil alan olduğunu ifade etti.

Yeşil alansız kentlerin gelişemediğini ve sosyalleşemediğini ifade eden Samancı, “Kent merkezinde yeşil alan diyebileceğimiz bir meydanımız yok. Uşak’taki en büyük eksiklik yeşil alan sorunudur. Hafta sonları vatandaşımız ağaçlık alanlara akın ediyorlar. Hafta içinde de kent merkezinde oluşturulacak yeşil bir alanda zaman geçirme imkanı tanınmalı. Bu noktada Millet Bahçesi olarak adlandırılan bölge birebirdir. Burada olası bir bina veya cami gibi beton yapılara ihtiyaç yok. Uşak’ın şu andaki en büyük ihtiyacı var” dedi.

Millet Bahçesi’nin kentin gözde bir alanı olduğunu ifade eden Samancı, “Söz konusu alan pek çok Uşak’lının eğitim gördüğü ve anılarının bulunduğu özel bir yer olup, yeşil alan olarak Uşak Halkına yeşil alan olarak kazandırılma sözü ile planlanması ön görülerek kamu oyuna bilgi verilmiştir. Ancak uzun yıllardır kaderine terk edilen bölgede herhangi bir projelendirme ya da çalışma yapılmamış, bu alan da cami, kamusal alan, otopark, kafeterya, Kültür Merkezi yapıların yapılması düşünüldüğü siyasilerce sözlü olarak dile getirilmiş Mimarlar Odası bu alanın bütüncül planla ele alınması ve yeşil alan olarak planlanması çağrısı sürekli olarak yinelemiştir” dedi.

Uşak’ta trafik ve otopark sorunu olduğunu belirten Samancı, söz konusu alanın bu konuda daha bilimsel ve akılcı değerlendirilmesini istedi. Samancı, “Uşak uydu görüntülerinde anlaşılacağı üzere şuan atıl olarak bulunan Millet Bahçesi alanına, 500’e yakın araç park halinde olmasına rağmen Uşak kentinin trafik ve park sorununa çözüm olmadığı net şekilde görülmektedir. Daha önceden yine bütüncül olarak ele alınmadan ihaleye çıkılarak yapılmak istenen 200 araçlık katlı otopark yer işgali ve yeşil alanın kaybedilmesinden öteye geçmeyecektir. Bu alan da düzenlenecek 800 araçlık bir otopark ise 20 bin 000 metrekare inşaat alanıyla alana ciddi şekilde zarar vermesi söz konusudur. Söz konusu alan söz verildiği gibi yeşil alan olarak Uşak’a kazandırılmalıdır” diye konuştu.

MİLLET BAHÇESİ BİR YARIŞMAYLA, TÜM UŞAK’IN GÖRÜŞÜYLE YAPILMALI

“Bu alanın Ulusal Yarışma projesi ile düzenlenmesi ihtiyaçlar belirlenirken Uşak’a Halkının ve ilgili sivil Toplum Kuruluşlarının görüşleri alınarak düzenleme yapılmalıdır” diyen Samancı, şöyle devam etti: “Millet Bahçesi alanın da siyasilerin değil tüm Uşak Halkının tasarruf hakkı vardır. Bu alan da yapılacak projeler siyasetten arındırılmalı, Uşak ve Uşak’lının nitelikli yaşam alanına kavuşması adına hareket edilmelidir. Uşak Merkezinde yer alan 130.000 m2 lik bu alanın projelendirilmesi ve imalatı Toki’ye devredilmiş olup Uşak ve Uşak Halkının tanımayanlar tarafından projelendirilmesi gündemde olup bu karar Uşak Halkı için kullanışsız yaşam alanları doğurabileceğinden tekrardan değerlendirilmelidir. Kamuya ait binalar yıkılarak elde edilen arazi, bir takım tescilli yapıların yine Valiliğin kullanımına verilmesi ile yine kamu alanı olmakta söz konusu alan da kullanma yasaklı alanlar oluşturmakta, aynı zamanda otopark, cami, kültür merkezi gibi yapılarla yeşil alan parçalı ve kullanışsız bir kimlik kazanmaktadır”.

HÜKÜMET KONAĞI UŞAK’IN 60 YILINA TANIKLIK ETTİ

Yıkılacağı ifade edilen Valilik Binası hakkında konuşan Samancı, “Millet Bahçesi alanı içerisinde bulunan Uşak Hükümet Konağı 2. Ulusal Mimarlık akımının değerli bir temsilcisi olup Uşak Kent Meydanını tanımlamış ve kentin tarihine 60 yılın üzerinde tanıklık etmiş bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır. Uşak ilinde bulunan ve günümüze ulaşmış en eski sivil mimarlık örneklerinin yaşlarının 120-130 civarı olduğu düşünülürse 60 yıldır kente bekçilik yapan bu yapının kent belleğindeki yeri daha iyi anlaşılabilir. Kamu oyunda tarihi yapı algısı her ne kadar ahşap Türk evlerini akla getirse de mimarlık kültürü çok uzun yıllarda kazanılan ve yapıldığı dönemin sosyolojik kültürel ve hatta politik izlerini taşıyan modern mimarlık örneklerini de kapsamalıdır. Mimari mirasa sahip çıkmak demek sadece Osmanlı dönemi ve öncesi yapılara sahip çıkmak anlamına gelmemelidir. Bu bağlamda Uşak Hükümet konağını yıkmak hem Uşak Kent belleğine zarar verecek Uşak kent meydanını tanımından koparacak Uşak Hükümet konağını yok etmenin kentteki tarihi bir yapıyı yok etmekten farkı olmayacaktır. Uşak Hükümet konağının yeniden işlevlendirilerek korunması kent belleğine katkı sunmak Uşak ve ülke ekonomisi adına faydalı olacaktır” dedi.

Samancı, konuyla ilgili düşüncelerini çeşitli zamanlarda kamuoyuna aktarmaya devam edeceğini ve bu konuda tüm kentin konsensüs içinde olması gerektiğini dile getirdi.

Editör: TE Bilişim