Güneş; “OECD ülkelerine göre fert başına ayrılan sağlık harcamalarımızın düşük olduğunu  ve 100 bin kişiye düşen hekim ve hemşire sayımızın az olduğunu söyleyebilirsiniz ama tecrübeli ve azimli hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız var” dedi.

Bugün sağlıkta bazı problemlerin devam etse de alınan mesafe çok önemli olduğunu iddia eden Güneş; “Bir başka ülkeye gittiğimize ilk aklımıza gelen soru can ve mal güvenliğidir, ikinci soru ise sağlık problemi yaşarsam bu ülkede kendimi nasıl güvende hissedebilirimdir. Bu pencereden bakıldığında AK Parti iktidarlarında 112 Acil Sağlık Hizmetlerini tüm yurt sathına yaydık. Ambulans sayımızı tam 9,6 kat artırarak 618’den 5 bin 986’ya çıkardığımız gibi, Paletli Ambulans, Uçak Ambulans, Helikopter Ambulans ve Deniz Ambulanslarını devreye sokarak kırsal kesimde 25-30 dakikada, kentsel kesimde de 15-20 dakikada vakalara müdahale edebilir hale geldik.” Dedi.

AK Parti iktidarlarıyla beraber mazot parası ödenerek alınan ambulans hizmetlerinin dönemine son verilerek vatandaşların hiçbir zaman sosyal güvencesinin olup olmadığına bakılmaksızın hatta T.C. vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın hizmetler hızlı ve ücretsiz verilir hale geldiğini öne süren Güneş; “ Şimdi size soruyorum sağlık hizmetlerinde bizim kadar hızlı, yaygın ve ücretsiz  hizmet veren dünyada kaç tane devlet vardır. Eğer bugün Almanya’da özel sağlık sigortanız yoksa ambulans çağırdığınızda kırmızı kot değilse onun parasını vermek zorundasınız. Yine ABD’de aynı durum söz konusudur, işte ülkemizi diğer ülkelerden farklı yapan durum her türlü vakada ambulans hizmetinin ücretsiz olmasıdır. Bugün ihtiyaç olduğunda vatandaşlarımızın sosyal ve ekonomik statüsüne bakılmaksızın uçak ve helikopter ambulanslar rahatlıkla kullanılabilmektedir.” Şeklinde konuştu.

Birinci basamak sağlık hizmetlerinde değişim ve dönüşümü gerçekleştirerek sağlık ocağından aile hekimi sistemine geçtiklerini söyleyen Güneş bununla birlikte artık doktorların hastalarını daha yakından tanır hale geldiğini ileri sürdü.

Bütçeden sağlık hizmetlerine ayrılan payın da artırıldığını ifade eden Güneş, önümüzdeki 5 yıllık süreçte ilaç ve tıbbı cihaz sanayinde yerlilik ve millilik oranını artırmak için gereken adımları atmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

OECD ülkelerine göre fert başına ayrılan sağlık harcamaların düşük olduğunu  ve 100 bin kişiye düşen hekim ve hemşire sayısının az olduğunu  ancak tecrübeli ve azimli hekimler ve sağlık çalışanları sayesinde bu açığın kapatıldığını ve daha iyi hizmet verildiğini iddia etti. Güneş bu düşüncesini covid sürecinde dünyanın bir çok ülkesinde yaşayan 100 binden fazla yurttaşın bu süreci Türkiye’de geçirmek istemesiyle destekledi.

HABER MERKEZİ

Editör: Zülal Karadedeli