Telefonla arayan kişi kendisini polis olduğunu söyleyerek kurbanının bütün akrabalarının ismini ve nerede yaşadıklarını tek tek sayıyor. Özellikle yaşlı kesimlerden seçilen kurbanlar  kendisine bu kadar özel bilgiyi veren kişiye inanıyor. Telefonda sürekli konuşan kişi karşı tarafın sağlıklı düşünmesine de engel oluyor. 
Vatandaş, arayanların çok profesyonel olduğunu, çocuklarından, torunlarına varıncaya kadar hepsinin adını ve nerede yaşadığını bildiğini söyledi. Kendisini polis olarak tanıtan kişinin Uşak’ta 20’den fazla kişinin bu şekilde dolandırıldığını ifade ederek kendisinin de bu kişiler içinde olup olmadığına bakmak bahanesiyle banka hesap numaralarını ve şifrelerini istediğini anlattı. Eşinin ve kızının olaydan şüphelenmesiyle durumun ortaya çıktığını anlatan vatandaş “ Ben bu yaşıma kadar böyle bir şey yaşamadım, çok inandırıcı konuşuyorlar, bütün akrabalarımın isimlerini saydılar, eşim ve kızım olmasaydı bilgilerimi verecektim” dedi. 
Yetkililer polisin her ne olursa olsun telefonda vatandaşın banka bilgilerinin istemeyeceğini hatırlatarak bu tür teşebbüslere karşı dikkatli olunmasını istiyor.  
KİŞİSEL BİLGİLERE NASIL ULAŞIYORLAR ?
Daha önce yaptığımız bir haberde, kişilerin özel bilgilerine  bazı haberleşme sitelerinden yasadışı bir şekilde ulaşılabildiğini ortaya koymuştuk. Bununla ilgili vatandaşın yaşadığı bir olaya da yer vermiştik. Gazetemize açıklamada bulunan ve isminin verilmesini istemeyen vatandaş yaşadıklarını şu şeklide anlatmıştı; “Çocuk bana geldi, ağabey ismini soy ismini söyler misin dedi, ben de söyledim. Senin annenin adı bu, babanın adı bu, T.C. kimlik numaran bu deyince çok şaşırdım. Sen bunu nasıl yaptın diye sorunca gel göstereyim dedi. Bana Telegram üzerinde açılmış bir gurubu gösterdi, gruba baktığımda bir çok sorgunun yapıldığını gördüm.  Buraya kişinin adı soyadı ve yaşadığı şehir girildiğinde, kişinin kendisinin, annesinin , babasının T.C numaraları, uyruğu çıkıyor.”
Böyle bir sorgunun neden yapıldığını anlayamadığını belirten vatandaş; “ Mevlana sorgu diye bir grup. Bunu neden sorguluyorlar, insanlar gerçekten  meraklı mı? Sadece meraktan dolayı mı bunu yapıyorlar yoksa birilerinin peşine mi düşmek mi istiyor? T.C Kimlik numarası üzerinden herhangi bir işlem mi yapıyorlar bilmiyorum ama çok fazla sorgu yapıldığını gördüm.” Şeklinde konuşmuştu. 
 “ULAŞILAN BİLGİLERE BAKILIRSA VERİ TABANI ÇOK GENİŞ”
Bilgisayar Mühendisi Akın İbrahim Keleş ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada insanların kişisel bilgilerinin tarandığı bot hesaplar (Robot anlamında kullanılan yaygın bir terimdir. Birçok bilgisayar işlemini yapabilen robotlar bilişim bütün alanlarında  kullanılmaktadır) olduğunu söylemiş, “Bot’u da programlayan bir insan ama program bot olduğu için vatandaş buradan yazdığı komutlarla aramayı kendisi gerçekleştiriyor. Bu arama bir veri tabanı üzerinden yapılıyor. Sorgulamada girilen bilgiler bu veri tabanında aratılarak sonuçlar gösteriliyor. Yapılan sorgulara göre veri tabanının çok geniş olduğu düşünülebilir çünkü Türkiye’deki bütün illeri kapsayan bilgilere ulaşabiliyor.” Diye konuşmuştu.  
HABER /  BAYRAM ALİ KELEŞ

Editör: Duygu Bekmezci