UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Serviks “Rahim Ağzı Kanseri”nin dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görüldüğünü hatırlatan Kurnaz; “Erken evrede tespit edildiği zaman önlenebilen tek kanserdir. Ülkemizde en sık görülen onuncu kanser türüdür” dedi. 

Kurnaz hastalığın ilerleme süreci hakkında şu bilgileri verdi; “ Rahim ağzı hücreleri anormalleşip kontrolsüz bir şekilde büyümeye başlayıp 10-15 yıl içinde ilerleyerek kansere dönüşür. Tarama testleriyle kansere dönüşmeden bu değişiklikleri saptamak mümkündür. Bu nedenle “Rahim Ağzı Kanseri” erken teşhis edildiğinde  yüzde 100 tedavi edilebilen bir hastalıktır.”

“Rahim Ağzı Kanseri” nin erken yaşta cinsel ilişkiye başlayanlarda, birden fazla cinsel partneri olanlarda, sigara içenlerde,  doğum sayısı yüksek olanlarda ve düşük sosyoekonomik düzeydeki kadınlarda daha sık görüldüğünü hatırlatan Kurnaz bu kanser türünün önlenmesinde aşı yaptırmanın büyük önem taşıdığını vurguladı. 

Dünyada pek çok ülkede  Rahim ağzı kanserlerinin yüzde  70’inden fazlasının nedeni olan HPV16 ve HPV18’e karşı geliştirilen etkili aşıların  uzun süredir kullanıldığına dikkat çeken Kurnaz: “Türkiye’de ise ulusal aşılama programında yer almamasına rağmen isteğe bağlı olarak uygulanmaktadır. Aşı ideal olarak 11-14 yaşlar arasında ve 2 doz olarak yapılır. 14 yaşından sonra ise 3 doz olarak uygulanmalıdır. Her yaşta uygulanabilir. Ancak ilk cinsel deneyimden önce yapılması daha uygun olacaktır. Herhangi bir yan etkisi yoktur ve öncesinde herhangi bir ön teste gerek yoktur. Rahim ağzı kanserinin öncü lezyonlarının herhangi bir belirtisi yoktur. Bu nedenle düzenli aralıklarla kontrol önem kazanmaktadır” dedi.

Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir kanser türü olduğunu yineleyen Kurnaz: “Ülkemizde rahim ağzı kanseri taramaları Ücretsiz olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yapılmaktadır. Uşak’ta da  birinci basamak sağlık kurumlarından (İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri) ücretsiz kanser taramaları hakkında bilgi alınabilir.” İfadelerini kullandı. 

Kurnaz birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de  HPV aşısının ulusal aşlama programına alınmasını istedi.  

HABER MERKEZİ

 
 

Editör: Duygu Bekmezci