Konuya ilişkin açıklama yapan Uşak İl Müftüsü Burhan Çakır proje ile bir çok boşanmanın önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi. İslam’da özellikle birbiriyle anlaşamayan kadın erkek varsa mutlaka büyüklerin bu konuda araya girmeleri ve düzeltmelerine dair ayetler olduğu bilgisini veren Çakır ; “ Bu minvalde aile ziyaretlerinde bulunacağız, onlara misafir olacağız,  buralarda kadın ve erkek haklarından bahsedeceğiz. Onlara hediyeler götüreceğiz, topluma katkıda bulunacağız. Çünkü bugün Türkiye’mizi ayakta tutan bir kurum kadıysa o da ailedir. Ailelerin sağlam temellere oturtulması lazım. Biz de bir din görevlisi olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” Şeklinde konuştu.

- (Burhan Çakır)


“AİLE BAĞLARININ KUVVETLENMESİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”
Evlilikte özellikle Peygamber Efendimizin verdiği tavsiyelerinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Çakır; “Uşak Merkez ilçemizde  boşanma aşamasında olan veya ailede sorunu, sıkıntısı olan varsa bize müracaat etsinler, onları ziyaret edip, yerinde dinleyip inşallah onların tekrar aile olması, kuvvetli bağlar oluşturması için bu proje kapsamında çalışacağız.  Ben projenin hazırlanmasında ve uygulanmasında gönüllük esasına göre çalışan ve çalışmaya devam eden bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” Dedi. 

-(Mehmet Pehlivan)

Uşak Müftülüğü bünyesinde Din Hizmetleri Uzmanı olarak görev yapan ve projeyi hazırlayan isim olan Mehmet Pehlivan  boşanmaların yüzde 42’sinin ilk 5 yılda gerçekleştiğine dikkat çekti. Sebeplerine bakıldığında ise; Aile içi iletişimsizlik, eşlerin birbirlerine karşı sorumluluklarını bilmemesi, birbirlerini tanımamaları, evlilik hakkında tam manasıyla bir bilgiye sahip olmama gibi durumlarla karşılaştıklarını söyledi.  
“BÖYLESİNE ÖNEMLİ BİR KONUDA KÖPRÜ VAZİFESİ OLABİLMEK İÇİN  HAZIRLADIK” 
Projeyi, mahkemelerdeki arabulucuk kavramıyla özdeşleştiren Pehlivan; “ Boşanma arifesindeki çiftler arasına üçüncü biri, yol gösteren biri girdiğinde bekli bu boşanmalar gerçekleşmeyecek ya da çok az gerçekleşecek. Projeyi böylesine önemli bir konuda köprü vazifesi olabilmek için  hazırladık. Uşak Müftülüğü Aile Dini Rehberlik Büromuza başvuran insanların evlerine gönüllük esasına göre misafir oluyoruz. Onlarla çay kahve içerken yaşadıkları sıkıntılı durumdan kurtulmaları için manevi danışmanlık yapıyoruz.  Ziyaretine gittiğimiz ailelere çam sakızı çoban armağanı hediyelerimiz olacak.” Diye konuştu. 
Projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu hatırlatan Pehlivan; “Uşak’ta bu ilkleri yaşıyor diyebiliriz. Aileye dokunmak istiyoruz, hani yazar da diyor ya ‘Asil maharet kalbe dokunmaktır, insana dokunmaktır’ biz onu yapmaya çalışıyoruz. Aile danışmanlığı üzerine eğitim alan,  kendini geliştiren bir ekibimiz var, o ekiple beraber aileleri ziyaret edeceğiz.” İfadelerini kullandı. 
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından desteklenen  proje, Türkiye’de kabul edilen 11 projeden bir tanesi, projeler 3 komisyonda incelenerek kabul ediliyor. 
Uşak Merkezle sınırlı olan proje kapsamında aile içinde sıkıntı yaşayan vatandaşlar 0276 223 12 68 numaraları telefon aracılığıyla müracaat edebildikleri gibi bizzat Uşak Müftülüğüne de başvuru yapabilecekler. Başvuruları değerlendirilen vatandaşlar evlerinde ziyaret edilecek. 
HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ

Editör: Duygu Bekmezci