Elmalıdere Mezarlığındaki akrabalarını ve burada meftun manevi önderleri ziyaret edip dua eden Aşçı mezarlığın oluşturulma sürecini şu şekilde anlattı; “ Osmanlı döneminde Uşak’ın en büyük mezarlıklarından birinin ismi koca mezar diye anılmaktadır. Bu koca mezarın evveliyatı Selçukluları kadar dayanan mezar taşlarıyla kaimdir. 1930’lu yıllarda Uşak Belediye Başkanı Alattin Tiritoğlu’nun bu koca mezarı çarşı yapmak istemesiyle  bu mezar Elmalıdere mezarlığına taşınmıştır. Elmalıdere mezarlığında o Koca Mezardan nakledilen mezar taşlarını görmekteyiz.  Bu mezar taşlarıyla ilgili Uşak Üniversitesinde Prof. Dr. Sedat Bayrakal’ın Türk İslam Dönemi Mezar Taşları isimli bir eser vardır, merak edenlerin bakmasını tavsiye ederim.” 


UŞAK TARİHİ ADLI ESER GÜNÜMÜZDE AKADEMİSYENLERİN BAŞVURU KAYNAĞI


Dernek olarak Uşak tarihi üzerinde yaptıkları  çalışmalarla bilindiklerini hatırlatan Aşçı, Uşak tarihi konusunda en eski ve en kapsamlı eserlerden bir tanesinin sahibi olan Kurtuluş Savaşı Gazisi Haşim Tümer’in mezarı başında açıklamalarda bulundu. Haşim Tümer Hoca’nın bütün çocuklarının artık yaşlandıklarını  ve şehir dışında yaşadıklarına vurgu yapan Aşçı Tümer’in hali hazır durumunu göstererek ; “Haşim Tümer Hoca’nın 1971 yılında neşrettiği Uşak Tarihi adlı eser günümüzde akademisyenlerin başvuru kaynağı konumundadır. Böyle bir eseri Uşak’ımıza kazandıran Haşim Tümer Hocamızın mezarının bu şekilde bakımsız bir şekilde olması hepimizi rahatsız etmektedir. Uşaklı hayırseverleri ve Uşak’taki hamiyetperver , vatanperver insanları bu mezarı tamir ettirmeye davet ediyorum.” Şeklinde konuştu. 
HAŞİM TÜMER KİMDİR?
Aşçı, Haşim Tümer’in hayatını şu şekilde özetledi; “1896’da Uşak’ta eğitimli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş.  Uşak’taki eğitimini bitirdikten sonra Selanik idadisinde eğitimini devam ettirmiş ve orada öğretmen okulunu bitirmiş. Sonrasında Kurtuluş savaşı öncesinde 1. Dünya Savaşı döneminde Kafkas Cephesinde çarpışmış. Buradaki savaşın bitmesinden sonra Samsun’a nakledilmiş. Kurtuluş savaşı boyunca bu savaşın içinde yer alan birliklerin eğitiminde yer almış. Sonrasında  Uşak’ta öğretmen olarak hayatına devam etmiş ve 1977 yılında vefat etmiş bir önemli şahsiyet, eğitimci. Vefat etmeden önce de Uşak tarihiyle ilgili hepimizin başvuru kaynağı olan Uşak Tarihi’ni 1971 yılında basmış ve şu anda o kadar çok yararlandığımız bir eser konumunda ki Uşak Tarihi bütün akademik makalelerde atıf verilen önemli bir eser konumundadır.”
ÖZEL HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ


 

Editör: Duygu Bekmezci