Uşak’ta Sosyete Pazarı kapandı ve mevzu mahkemelik oldu. Daha önce burada Sosyete Pazarı hakkında bazı haberler yaptık ve tüketicinin de dikkatini çeken bu durumu duyurduk.

Sosyete Pazarı’nın mühürlenmesinde Uşaklı yerel esnafın tepkisinin etkili olduğu belirtiliyor. Fakat bu sosyetik pazar mevzusu yeni bir hikaye değil. Aşağı yukarı 2015 yılından beri Uşak’ta zaman zaman gündeme gelen bir konu.

Çok sıradan bir mevzu nasıl oluyor da belediye ve vatandaş nezdinde gündem oluyor?

Halk, Sosyete Pazarını istiyor!

Gerçeklerin üzerini örtmek doğru olmaz ve Sosyete Pazarı denen bu yeri vatandaş istiyor. Oluşturduğu trafik, kalabalık ve ucuz ürünlerle yaptığı çekilişler, bana itici geliyor. Fakat vatandaş nezdinde bunun bir karşılığı var.

HALK BUNU İSTYYY

Abuzer Kadayıf filmini izleyenler bilir; İbrahim Tatlıses’in taklidini oynayan Metin Akpınar’ın bir menajeri vardır. Abdo isimli menajerin repliklerindeki “Halğk beyle istiyyy” (Türkçesi: Halk böyle istiyor) sözü dikkatlerden kaçmaz.

Teşbihte hata olmaz, tıpkı Abdo’nun da dediği gibi; Halk Sosyete Pazarını istiyor.

HALK BUNU İSTİY

Halk neden böyle işletmeleri istiyor?

Bu işletmelerde adından da belli olduğu gibi pazarda satılan ürünler yer alıyor. Gerçi büyük zincir giysi firmaları da benzer kalitedeki ürünleri bu rakamların üzerinde satıyor.

Uşak ve diğer illerdeki semt pazarlarında da fiyatlar öyle çok aşağılarda değil.

Sosyete Pazarı gibi yerler, yoğun satış yaptığı için fiyatları daha indirimli oluyor.

Vatandaş cebinde parası az olduğu için neyi daha ucuza alırım düşüncesiyle rağbet ediyor.

sosyete3

Özellikle kadın tüketicilerin yoğun bir tercihi söz konusu.

Sosyete Pazarı ve benzeri alanlar, vatandaşın harcama gücü düşük olduğu için ilgi çeken mecralar.

Bir dönem Abuzer Kadayıf gibi türkücüleri seven ve bugün de sosyal medyadaki ucuz fenomenlere bayılan biz vatandaşlar, aynı refleksi bu tür yerlere gösteriyoruz.

Cebimizde paramız az olduğu için ucuz olan pazarı tercih eden biz, bilgimiz ve yeterli donanımımız olmadığı için de Abuzer Kadayıf’ı ve O’nun varyantlarını beğeniyoruz.

Ucuz alacak kadar zengin olmadığımızı her zaman için unutuyoruz.

sosyete2

Her olumsuzluğun olumlu bir yanı da var!

Şimdi tıraşı keselim ve esas vurgulanması gereken mevzuya dönelim. Sosyete Pazarının sahibi giderken 80 liraya aldığını 100 liraya sattığını söyledi. Bizim esnafın da aynı ürünleri aldığından dem vurdu. Fakat bizde bu ürünlerin 250 TL ve üzeri olduğunu da öne sürdü.

Bu üzerinde durulması gereken ve düzeltilmesi elzem bir konu. Pazar mallarında halka yüzde 100 ve üzeri karla ürün satmaya bir son vermek de lazım.

Sosyete Pazarını mühürleyen belediyenin, yerel esnafa da bir uyarıda bulunması vatandaş için iyi olur.

Halk bunu da ister…

YAZAN: ALİ ARASLI

Editör: Çiğdem Turan