UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ 

Afyonkarahisar'da suçuğun 220 gramı 200 TL'den satılırken Uşak'ta bölme sucuğunun 220 gramı 105 TL'ye tekabül etmekte. Sucuklardaki fiyat farkı Afyonkarahisar sucuğunun markalaşması ve tüm Türkiye tarafından bilinirlik kazanması ile doğrudan bağlantılı. 
 

Afyonkarahisar Sucuğu Nasıl Markalaştı?
Türklerin et geleneği uzun yıllardır devam etmekte. Buzdolabı olmadığı zamanlarda etleri muhafaza etmek için çeşitli yöntemler deneyen Eski Türkler  etleri uzun süre muhafaza edebilmek için etleri tuz ve baharat ile pişirip hava almayacak şekilde saklamayı keşfettiler. İlk kayıtlara sucuğa; Kaşgarlı Mahmud’ a ait Divan-ı Lugat-i Türk’te rastlanır. Aynı zamanda Evliya Çelebi Seyahatname ’sinin Kayseri bölümünde Türk sucuğundan “misli et sucuğu bir tarafta yoktur” şeklinde bahsederek o dönemlerde pastırma ile birlikte sucuğun ilk önce Kayseri’de üretildiği bildirilir. Fakat zaman içinde Afyonkarahisar’da üretilen bol yağlı sucuklar Kayseri’de üretilen daha kuru ve daha yoğun baharatlı sucuklara rakip olmuşlar ve Afyon Sucukları dünya tarafından kabul görerek; sucuğun başlangıç noktası Kayseri'yi geride bırakmıştır. 

Afyonkarahisar Sucuğunun İçeriği;
Sucuk yapımı için, pastırma yapmaya elverişli olmayan küçük et parçaları kullanılır veya büyükbaş hayvan kesilerek sucuk elde edilir. Afyon sucuğunun en ayırt edici özelliği daha az baharat kullanılması ve daha yumsak olmasıdır. Yaşlı ve genç hayvanların etleri verim ve lezzet açısından sucuk üretimi için uygun olmamasından dolayı orta yaşlı hayvanlar kesilerek sucuk elde edilir. Hazırlanışı: 
Kesilerek kuşbaşı büyüklüğüne getirilen etler, karabiber, kırmızı biber, zencefil, yenibahar ve sarımsakla karıştırıldıktan sonra ince delikli kıyma makinesinden birkaç kez geçirilir. Sucuk yağlı kıyma ile yapılmalıdır, aksi halde sert olur. 
Hazırlama sırasında et sıcaklığı (– 2) derece civarında olursa daha kaliteli sucuk elde edilir. Tuz, aşamalı olarak ete katılarak, etin soğuk ortamda bir gece boyunca dinlenmesi sağlanır. Hamur haline gelen karışım, önceden temizlenmiş ve kurutulmuş bağırsaklara doldurulur.


Uşak Sucuğunun İçeriği;
Uşak'tasucuk yapımı için; yeni kesilmiş hayvan eti kullanılmamaya özen gösterilir. Hayvanın en az 2 yaşında olması ve yağ açısından zengin olması için dişi tercih edilir. Sucuğun yüzde 30'unun yağ olması gerekir. Kesilen büyük baş hayvanın biraz dinlendirilmesi ve etinin yumşaması beklenir. Dinlenen etin asidik değeri düştüğü için, sucuk daha lezzetli hale gelir. Sucuk için tercih edilen etler ise kemiğe yakın olan bölgelerdir. Hayvanın yağının içine eklenmesi ile de sucuğun daha yumşak olması sağlanır. 
Küçük parçalar haline getirilen etlerin içine kimyon, karabiber, kırmızı toz biber(acı ve tatlı),sarımsak ve tuz eklenir. Yağlarının eklenmesi ile bir kaç kez kıyma makinesinden geçirilen etler kurutulmuş bağırsakların içine doldurulur. Bölme sucuğunun en önemli farkı ise Afyon sucuğunun sucuk olduktan sonra dinlenmeye bırakılması, Bölme sucuğunda ise dinlenmiş etlerin tercih ediliyor olması.

Muhabir: DUYGU BEKMEZCİ