Uşak’ta ulaşım fiyatlarının yüksek olmasının sebeplerinden biri de 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz taşınması. Türkiye genelinde özel halk otobüsü işletmecileri, 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz taşınması uygulamasının kökten kaldırılmasını istiyor. Özel denetimli halk otobüsü sahipleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın günlük yaklaşık 10 yolcunun taşıma bedelini ödediğini, fakat 65 yaş üstü en az 70 yolcunun taşındığını ifade ediyor. Uşak’ta otobüs işletmecisi olan  Ali Güngör, karşı kaldırıma geçmek için otobüse binip dolaşanlara dahi rastladığını belirterek, “1 duraktan 1 durağa ekmek almaya gidenler var ve bu iş suistimal ediliyor” dedi. 


65 YAŞ ÜSTÜ KALKARSA, YOLCU TAŞIMA DAHA UYGUNA YAPILIR
65 yaş üstü yolcuların ücretsiz taşınmasının esnafa ve vatandaşa zarar verdiğini belirten Uşak Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mustafa Korkmaz, bakanlığın otobüsçü esnafı yerine, 65 yaş üstünün bireysel hesaplarına para yatırmasının daha doğru olacağını söyledi. 65 yaş üstünün günlük otobüse biniş durumu hesap edilerek para almanın daha yerinde olduğunu belirten Korkmaz, “Hükümetten her hangi bir iptal kararı yok ve Burdur’daki otobüsçü arkadaşlarımız artık taşımayı yapmayacağız diye bir karar aldı. Ben bunun Burdur nezdinde değil, Türkiye genelinde olmasını istedim. Bu karar 2016 yılında çıktı ve 2016’da 600 TL destek alıyorduk ve birkaç yıl hiç zam olmadan devam etti ve sonra 800’e çıktı, 1200’e ve 1800’e çıktı ve şimdi de 2700’e çıktı. 3 ayda 2700’e çıkmış ve bu para da artık kurtarmıyor.  Aldığımız 2700 TL para, yaklaşık olarak 220 yolcuya tekabül ediyor ve Uşak’ın yüzde 25’i ücretsiz biniyor. Bizim günde maksimum 10 kişi taşımamız lazım. Her seferde ortalama 10 kişi biniyor ve günlük en az 70 yolcuya kadar tekabül ediyor. Aylık ortalama 3 bin kişi bedava biniyor. Ücretsiz taşıma olmasaydı bize 10 lira yeterdi ve öğrenciyi de 9 TL yerine 6 lira veya 7 lira yapardık ve kar ederdik. Ücretsiz taşımanın cezası, para ödeyen vatandaşa zam olarak geliyor. Bu ücretsiz taşımanın parasını, vatandaşın hesabına yatırın ve onlar da binsinler. Benim esnafımın da psikolojisi bozuldu ve herkes güle oynaya bu işe devam eder. İnşallah Ekim’de bu kalkar ve herkes de mutlu olur” dedi.

KARŞI KALDIRIMA VE FIRINA GİTMEK İÇİN KULLANLAR VAR
Yaşlılara saygılarının sonsuz olduğunu, fakat 65 yaş üstü ücretsiz yolcu taşımanın çoğu zaman suistimal edildiğini belirten otobüsçü esnafı Ali Güngör, “Ücretsiz yolcu taşıma konusunda gazilerimizi ve şehit ailelerimizi ayırıyoruz ve onlar başımızın tacı. Fakat 65 yaş üstü uygulamasında ciddi sıkıntılar var. Bakanlıktan bize verilen para, günlük 8 bilemedin 10 kişiye tekabül ediyor. Günlük 50 ila 70 kişi rahat biniyor ve bunu da dile getirdik. Fakat belediyenin de çok bir müdahale edeceği konu yok. Bu yukarıdan gelen bir karar ve aşağıdakiler uygulamak zorunda kalıyorlar ve yükü çok fazla ve sürdürülebilir değil. Devletten destek istemiyorum, devlet bunu kaldırsın ve çözümlesin. Bizler de kamera var ve bizim küfür etme gibi bir durumumuz yok” diye konuştu. 
“1 duraktan 1 durağa ekmek almaya gidenler var” diyen Ali Güngör, başına gelen bir olayı da şöyle ifade etti: “Orman Dairesinin karşısında bizim durak var, orada bindi ve otobüsle dolaştık geldik ve bindiği yerin karşı kaldırımındaki durakta indi. Hacı amca niye böyle yapıyorsunuz dedim ve bana karşı kaldırıma geçmek için bindiğini söyledi. İsterseniz Kuran’a el basarım. İnsanın zoruna gidiyor ve gerçekten ihtiyacı varsa bedava taşırım ama bu kadar da olması doğru değil”. 

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA YAPILDI
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engelli ve yaşlı vatandaşların ücretsiz taşınmasıyla ilgili kararın iptal olmadığını bildirdi. Yapılan açıklamada, Ankara ve İstanbul için her bir özel denetimli halk otobüsü işletmecisine aylık 4 bin 500 TL, diğer büyükşehirlerdekilere 3 bin 375 TL ve Uşak gibi olan illerdeki otobüsçü esnafına da 2 bin 700 lira destek verildiği ifade edildi. Bakanlığın söz konusu uygulamayı devam ettireceği ve ücretsiz taşıma desteğinin devam edeceği ifade edildi.  - HABER/ ALİ ARASLI

Editör: Duygu Bekmezci