Murat Dağı Yok Olmasın Plaftormu Sözcüsü Funda Özakcura, Kışladağ’daki altın madenindeki toprak yığınının 130 metreye dayandığını ve bunun 40 katlı gökdelen boyutu olduğunu belirterek, Uşak’ın Erzincan İliç’teki maden faciasına benzer bir durumu yaşamaması için mücadele ettiklerini ifade etti. Uşak Barosuna kayıtlı bir grup avukat da, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yeniden yargı sürecini başlattığı Kışladağ Altın Madeni ile ilgili bazı sorulara yanıt bulmak için Uşak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne dilekçe ile başvurdu.
KIŞLADAĞ’DAKİ DEV ÇUKURUN BAŞINDA 40 KATLI GÖKDELEN KADAR TOPRAK YIĞINI VAR
Uşak’ın Ulubey ve Eşme sınırları içindeki Kışladağ’da faaliyet gösteren TÜPRAG, burada yığın liçi uyguladığı için devasa bir çukur ve başucuna da yaklaşık 130 metrelik bir toprak yığını oluşturdu. Oluşan devasa toprak yığınının 40 katlı gökdelen boyutunda olduğu ve daha önce Erzincan İliç’tekine benzer bir faciaya da yol açabileceği ifade edildi. Konuyla ilgili Uşak Barosu’ndan bir grup avukat, dilekçe ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuru yaptı ve kafalardaki deli sorulara resmi kanaldan yanıt verilmesini istedi. Avukatlar adına yapılan açıklamada, buradaki denetimler, su kaynaklarına kimyasal maddelerin karışıp karışmadığı, kullanılan su miktarı, bölgedeki su kaynaklarının ne kadar azaldığı, Ulubey ve Eşme’deki su kaynaklarıyla beraber toprak yapısına yani tarıma verdiği zararlar ve Uşak İl Özel İdaresi tarafından köylere kaç tanker suyun dağıtıldığı gibi sorulara yer verildi. Avukat daha sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binasına girerek dilekçelerinin işleme alınmasını ve bilgi edinme yasası kapsamında yanıtlanmasına dair başvuruyu yaptılar.
FUNDA ÖZ AKCURA: 40 KATLI GÖKDELEN BOYUTUNDA
Kışladağ altın madeninin bulunduğu bölgede 40 katlı gökdelen boyutunda toprak yığınının yer aldığını ifade eden Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, buradaki durumun Erzincan İliç kadar tehlikeli olduğunu ifade etti. İliç’te büyük bir facianın yaşandığını ve can kayıplarının olduğunu aktaran Akcura, “Kışladağ’daki durumla ilgili bilinmeyen bir çok nokta var fakat bildiğimiz konu buradaki devasa çukur ve başucunda oluşturulan 130 metrelik toprak yığınıdır. Bu bölgede önlem alınmazsa, sonu kötü facialar yaşanabilir. Uşak’ta kaybedeceğimiz kadar toprak ve suyumuzu kaybettik ve amacımız bundan sonra kayıpları en aza indirmektir” dedi.