İZİN VERİLMEMELİ
Aynı makalede bölgede yapılması düşünülen madencilik faaliyetlerine izin verilmemesi istendi. Makalede bölgenin madencilik sektörüne açılması durumunda doğabilecek sıkıntılar şu şekilde sıralandı; “Yöredeki doğal bitki örKonuya ilişkin Coğrafi Bilimler Dergisi’nde Selahattin Polat , Yıldız Güney , İsmail Ege  ve Ünal Akkemik imzalı makalede şu ifadelere yer verildi; “Murat Dağı’nda varlığı tespit edilen bu fosil ağaçların bulunduğu saha herhangi bir koruma statüsüne sahip değildir. Fosillerin bulunduğu alanlar ve sınırları tam olarak tespit edilerek koruma altına alınmalıdır. Fosil örneklerinin yerinde korunması konusunda gerekli çalışmaların bir an önce yapılması gerekmektedir. Sahanın açık hava müzesi olarak düzenlenmesi bilimsel, eğitimsel, Sosyo - Ekonomik açıdan yöreye birçok yarar sağlayacaktır.”


BÖLGEDE MEDENCİLİK FAALİYETLERİNE tüsü tahrip olacağı gibi jeolojik zamanın kayıtlarını bünyesinde barındıran ağaç fosilleri de yok edilme riskiyle karşı karşıya kalacaktır. Diğer önemli tehdit unsurlarından biri de fosillerin koleksiyoncular tarafından toplanması ve ticari meta olarak satılmasıdır. Bu jeolojik mirasın zarar görmemesi için yöre halkının, ağaç fosilleri ve fosil orman hakkında bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi konusunda gerekli eğitim çalışmalarının yapılması gerekmektedir.”
Eskişehir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Tabiat Varlıkları Koruma Şube Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Taşyaran Vadisinin,  Düzköy Vadisinin ve Murat Dağında yer alan  Ağaç Fosil Ormanının sit alanı adayı olduğu ve buralarla ilgili çalışmaların devam ettiği belirtildi.  

Tabiat Varlıkları Koruma Şube Müdürlüğü bir yerin sit alana ilan edilebilmesi için yaşanan süreci şu şekilde açıkladı; “Bakanlık ihale ediyor, bir firma ihaleyi alıyor, alanı çalışıyor, hangi meslek disiplinlerinin bulunması gerektiği daha önce hazırlanan şartnamede belirtiliyor. Uzmanlar alana gidiyorlar, tarıyorlar. Hatta bir yılda 4 kez, 4 mevsimde alan incelemesi yapıyorlar.  Ondan sonra rapor yazım aşamasına geçiliyor. Rapor yazıldığı gibi çıkacak diye bir durum da söz konusu değil, sonuçta bu rapor komisyonunda bir öneri niteliği taşıyor.  Komisyon bunun sınırlarını daraltabiliyor, genişletebiliyor, statüsünü artırabiliyor veya düşürebiliyor.”


Açıklamada petrifiye  ağaç ormanının henüz komisyon aşamasına gelinmediği belirtilirken ihalenin yapıldığı ve saha çalışmalarının devam ettiği belirtildi. 
HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ
 

Editör: Duygu Bekmezci