2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı, dün başladı ve Uşak’ta da  366 okuldaki toplam 57 bin 880 öğrenci ders başı yaptı. Okulun başlangıcıyla birlikte velilerin masraflarına yenileri eklendi ve bunların başında kaynak kitap geliyor.
Kentte kaynak kitap satışı yapan 4 kırtasiye bulunurken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın verdiği ders kitaplarının yetersiz geldiği gerekçesiyle bu kitaplar alınıyor. Ortalama bir öğrencinin Türkçe, sosyal bilgiler, matematik, fen, İngilizce ve bilişim kitapları başta olmak üzere 6 ila 8 arasında kaynak kitap ihtiyacı oluyor. Kaynak kitapların fiyatları ise bu yıl 150 TL ile 450 TL arasında değişiyor. Velilerin kaynak kitap için yapacakları harcamalar yayın evlerinin değişkenliğine göre belirleniyor. Buna göre 900 TL ve 2700 TL aralığında kaynak kitap masrafı çıkabiliyor. 


KAYNAK KİTAPLARDA FİYATLARI KALİTE, NAKLİYE VE KAĞIT GİDERİ BELİRLİYOR
Kaynak kitaplarla ilgili görüştüğümüz ve bu kitapların satışını yapan bir kırtasiyeci, “Fiyatlar bu yıl, geçen seneye göre yüzde 100 oranında arttı ve kaynak kitaplarda sabit bir rakam bulunmuyor. Çünkü her yayın evinin bu iş için yaptığı masraf aynı değil. Kitapları hazırlayan editörlerin kariyer ve kabiliyetine göre bir rakam ortaya çıkıyor. Bunun içinde nakliye ve diğer kağıt giderleri de var. 150 TL’den başlayan ve 450 TL’ye giden kaynak kitaplar var. Bunlar Milli Eğitime bağlı okullarla ilgili fiyatlar. Bazı özel eğitim kurumlarının kaynak kitapları ise çok çok daha pahalı” dedi. 


KAYNAK KİTAPLARI ÖĞRETMENLER NEDEN TAVSİYE EDİYOR?
Kaynak kitaplarla ilgili görüştüğümüz bazı öğretmenler, bu kitapları neden tavsiye ettiklerine dair bilgi verdi. Kaynak kitaplarla çocukların okulda öğrendikleri konuları pekiştirdiğini belirten bazı öğretmenler, “Kaynak kitap zorundu değil ama eğitim ve öğretim için zaruri bir hale gelmiş durumda. Kaynak kitaplarını almayan öğrencilerimize de çeşitli destekler buluyoruz ve kimsenin mağdur olmamasını sağlıyoruz” ifadesini kullandı.

HABER / ÇİĞDEM TURAN

Editör: Zülal Karadedeli