Uşak Belediyesi’nin 100. Yıl etkinlikleri kapsamındaki çalışmalarından biri de “Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık” temalı fotoğrafı 500 adet özel bronz madalyona bastırdı. Merkez Bankası darphanesinde bronz madalyona basılan Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık temalı fotoğrafın bronz madalyonu, 100. Kurtuluş Yıldönümünü taçlandırdı. Ayrıca PTT Genel Müdürlüğü tarafından da bin 500 adet Uşak’ın 100’üncü kurtuluş yıldönümü anısına pul bastırıldı. Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, söz konusu fotoğrafın hala Uşak’a ait olmadığını düşünenlerin bulunduğunu ve bu yanlış kanının ortadan kalkması için bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

FOTOĞRAFIN UŞAK’A AİT OLDUĞUNU, DÖNEMİN BELEDİYE BAŞKANI’NIN YEĞENİ RÜTBELİ ASKER FARK ETTİ

Cumhuriyet tarihine mal olan ve Uşak’ta çekilen Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık temalı fotoğraf, daha önce nerede çekildiğine dair tartışma konusu oldu. "Cumhuriyeti biz böyle kazandık" pankartını taşıyan köylülerin fotoğrafı, Uşak'ın ilk fotoğrafçısı olan Hüsnü Kazım Özler tarafından çekilir. Fotoğrafta smokinli olarak görünen kişi dönemin Uşak Belediye Başkanı Orhan Kamil Kabalak'tı. Ancak fotoğraf daha sonraki yıllarda Genelkurmay Başkanlığı arşivlerine "Polatlı 1929" olarak kaydedildi. Dönemin askeri Yüksek İdare Mahkemesi Onursal Başkanı, emekli hakim Tuğgeneral Zeki Güngör, gittiği orduevi ve askeri tesislerde fotoğrafın kopyalarında "Polatlı 1929" yazısını gördü. Zeki Güngör, fotoğraftaki Belediye Başkanı'nın öz dayısı ve eşi Yıldız Güngör'ün babası Kamil Kabalak olduğunu fark etti. Bu yanlışlığın düzelmesi için 2007 yılında Genelkurmay Başkanlığı aleyhine dava açtı. Mahkeme kararı ile fotoğraf kaydı "Uşak 1933" olarak değiştirildi.

UŞAK’IN KURTULUŞUNUN 100. YILI İÇİN BRONZ MADALYON OLARAK BASILDI

Uşak Belediyesi, Uşak’ın Kurtuluşunun 100. Yıldönümü nedeniyle 500 adet özel kutulu ve sertifikalı bronz madalyon ve PTT Genel Müdürlüğü’ne bin 500 adet posta pulu bastırttı. Bu konudaki çalışma Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yapıldı. Uşak’ın Kurtuluşunun 100. Yılı anısına istinaden 500 adet özel kutulu, sertifikalı bronz hatıra madalyon basıldı. Yine PTT Genel Müdürlüğü tarafından Uşak’ın Kurtuluşunun 100. Yılı anısına için de bin 500 adet Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık temalı hatıra pulu bastırıldı. Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık temalı fotoğrafın halen Uşak’a ait olup olmadığının konuşulduğunu belirten Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, “Uşak’a ait değerlerin yaşatılması ve korunması için kültürel bazlı çalışmalara büyük önem veriyoruz. Bu konuda bir kitap hazırladık ve konusunda uzman arkadaşlarımız tarafından, geleceğe miras olarak gördüğümüz bir kitap hazırladık. 64 yazarın farklı konularda yazdığı bir kitap. 64 yazar ilimizin plakasıyla aynı oldu ve bu bir tevafuk.  Bu kapsamda yaptığımız önemli çalışmalarımızdan biri de kurtuluşun 100. yılı için hatıra, madalyon ve pul basımı oldu. . Darphane ile görüşerek Uşak’ın ikonik fotoğrafın yer aldığı 500 adet özel kutulu, bronz madalya yapıldı.  Maalesef bu fotoğrafın hala Uşak’ta çekildiğini bilmeyenler var. Biz bu fotoğrafı daha fazla eserde ve etkinlikte görünür kılmayı hedefledik.  Bronz madalyamız hazırlandı ve ‘Cumhuriyeti biz böyle kazandık’ temalı pullarımız hazırlandı. Bunları da 100. Yıla hatıra olarak bırakmayı arzu ediyoruz” dedi. Çakın, Ata Kule’deki diaroma alanının en üst kısmına söz  konusu fotoğrafın konulduğunu belirterek, “Kulemizde, milli mücadelenin nasıl yapıldığını anlatıyoruz. Ata Kule’yi Milli Mücadele 100. Yılı Diorama 1922 Uşak Müzesi haline getirdik. Burada milli mücadelede yer alanların silikon heykelleri ve tabloları yer alıyor. Duvarları milli mücadele dönemindeki eşsiz fotoğraflarla süsledik. En üst katta da Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık fotoğrafın diaromasını yaptık. Burayı genç ve öğrenci kardeşlerimiz ziyaret etsinler” diye konuştu.

2010’DA DÖNEMİN YÖK BAŞKANI ÖZCAN DA, FOTOĞRAFI POLATLI’YA AİT OLARAK BİLİYORDU

Öte yandan Ocak 2010’da Uşak’ı ziyaret eden dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da, fotoğrafı Polatlı’da çekildi diye bildiğini ifade etmiş ve duruma müdahale eden dönemin Belediye Başkanı Ali Erdoğan, söz konusu eserin Uşak’a aldığını aktarmıştı. O dönemde, Uşak'ı ziyaret eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan İle Belediye Başkanı Ali Erdoğan arasında kısa süreli bir polemik yanmıştı. Uşak'ın simgesi haline gelen ve Türkiye genelinde birçok resmi kuruma asılan "Cumhuriyeti biz böyle kazandık" adlı fotoğraf, tartışma konusu oldu. Belediye Başkanı Ali Erdoğan'ı ziyaret eden YÖK Başkanı'na fotoğrafın seramik zemine basılı hali hediye edilmişti. Hediyeleşme sırasında aslen Ankara Polatlılı olan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, "Bu fotoğraf Polatlı'da çekildi" demişti. Bunun üzerine dönemin Başkanı Ali Erdoğan, bu bilginin yanlış olduğunu savunmuştu. Erdoğan'ın yanıtına şaşıran YÖK Başkanı, "Bu fotoğraf Polatlı'da çekildi diye bilinir" ifadesini kullandı. Dönemin Başkanı Ali Erdoğan, fotoğrafın ilginç öyküsünü anlatmıştı.

 

Editör: TE Bilişim