24’üncü Uluslararası Eşme Turistik Kilim Kültür ve Sanat Festivali kapsamında, kilim güzeli yarışması yapıldı. Eşme Belediye Başkanı Hacı Mustafa Çetin, “24. Uluslararası Eşme Kilim Kültür ve Sanat Festivali kapsamında yapılan yarışmalar eğlenceli anlara sahne oldu. Festivalimizin adını taşıyan güzel kilim yarışması ve kilimlerimiz kadar güzel kızlarımız arasında güzellik yarışmalarımız yapıldı. Birbirinden güzel kilimlerimiz ve genç kızlarımız burada jüri tarafından çeşitli ödüllere layık görüldü. Podyumdaki bütün genç kızlarımızın bahtlarının da güzel olmasını temenni ediyorum” dedi.

24’üncü Uluslararası Eşme Turistik Kilim Kültür ve Sanat Festivali kapsamında, kilim güzeli yarışması yapıldı. 5 gün önce başlayan ve çeşitli etkinliklere sahne olan festival kapsamında, Uğur Işılak, Ekin Uzunlar, Simge Sağın ve Murat Başaran konserlerinin ardından son konseri de Hande Yener verdi. Festivalin son gününde, güzellik yarışması da yapıldı. Kilim güzellik yarışmasında bir birinden güzel kilimlerin yanı sıra, gençlik çağındaki kızlar da yarıştı. Kilim güzellik yarışmasında kilim güzeli seçildi, ayrıca en güzel kilim de jüri üyelerince belirlendi. Kilim ve genç kızlar arasında yapılan güzellik yarışmasının jürisinde, Eşme Kaymakamı Selin Sarı, Eşme Belediye Başkanı Hacı Mustafa Çetin, Eşme MYO Müdürü Doç. Dr. Zülfiye Acar Şentürk ve ilçe protokolü yer aldı. Kilim festivalinin bir birinden güzel etkinliklere sahne olduğunu ifade eden Eşme Belediye Başkanı Hacı Mustafa Çetin, “24. Uluslararası Eşme Kilim Kültür ve Sanat Festivali kapsamında yapılan yarışmalar eğlenceli anlara sahne oldu. Festivalimizin adını taşıyan güzel kilim yarışması ve kilimlerimiz kadar güzel kızlarımız arasında güzellik yarışmalarımız yapıldı. Birbirinden güzel kilimlerimiz ve genç kızlarımız burada jüri tarafından çeşitli ödüllere layık görüldü. Podyumdaki bütün genç kızlarımızın bahtlarının da güzel olmasını temenni ediyorum. Dilerim hepsinin hayatı kendileri gibi güzellikler içinde geçer” dedi. İlçede yapılan konserlere de değinen Eşme Belediye Başkanı Hacı Mustafa Çetin, “Eşme kilimimizi korumak ve yaşatmak için yaptığımız bu festivalimiz bu yıl coşku içinde geçti. 2 yıldır pandemi nedeniyle istediğimiz şekilde festivalimizi yapamamıştık. Vatandaşımızdan da bu konuda yoğun talepler geliyordu. Festival sayesinde esnafımızın da iş hacminde belli bir artış oldu. Eşme Belediyesi olarak bu tip etkinliklerimiz sürecektir. Festival boyunca görev alan ve bu etkinliklerin yapılmasında emek veren tüm kardeşlerime ve desteklerini esirgemeyenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Eşme Kaymakamı Selin Sarı da, hem ilçenin kurtuluşunun yıldönümü hem de festival hakkında kısa bir açıklama yaptı. Sarı, “Türk milleti var olduğu günden bu yana içte ve dışta her türlü düşman ve onların yerli işbirlikçileri tarafından yok edilmek istenmiş; fakat verdiği büyük mücadelelerle düşman karşısında eğilmemiştir, eğilmeyecektir. Kim olursa olsun bu topraklarda şer odakları yüce milletimizin azametiyle ezilmeye mahkûmdur. Hepimiz tüm farklılıklarımızı bir tarafa bıraktığımızda birlik ve beraberliğimizle ülkemiz bir bütün kalacaktır. Bizi kimseler bölemeyecektir. Milletçe gurur duyduğumuz şanlı tarihimiz zaferlerle doludur. Kurtuluş günlerimizde hiç kaybolmayan heyecanımızla Eşme’mizin ve siz değerli hemşehrilerimizin kurtuluş gününü gönülden kutluyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Milli Mücadele şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Bizlere bu bayrağın altında hür bir şekilde yaşama imkanı sağlayan ve canlarını hiçe sayan ecdadımızın, vatan evlatlarımızın aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor; hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Öte yandan Eşme MYO Kilimcilik Bölümü’nden kilimler hakkında detaylı bilgiler verildi. Eşme kilimleri için şu bilgiler paylaşıldı: Eşme ,Yörük-Türkmen kökenli yerleşim yeri olması sebebiyle göçebe kültürünün pek çok özelliğini göstermektedir. Kökboyası kilim ve halı kültürü bunun temel göstergesidir. Yöresel birikim ile dokunan Eşme kilimi Anadolu’nun başka yörelerinde olmayan yapısal özelliklere sahiptir. Eşme Kilimleri, genelde tacirlerin siparişleri ile, ticari amaçla dokunmaktadır. Bunun yanı sıra, Eşme halkının kendi evleri için dokudukları kilimler vardır ve az da olsa bazı evlerde halen kendi ihtiyaçları için dokuma yapılmaktadır. Öteden beri halkın kendi ihtiyacı için dokuduğu eski kilimlerde iplikler, dokuyucu tarafından evde eğrilip bükülmüş ve yine evlerde kök boya ile boyanarak hazırlanmıştır. Bu kilimler rengi, yangısı (motifi) ve kompozisyonu ile bölgeye has özellik göstermiştir. Eşme’de kilimler, evlerde “Istar” denilen dik tezgâhlarda, kadınlar tarafından dokunulmaktadır. Eşme kilimi adından da anlaşılacağı gibi geçmişten günümüze aslında bir kilim dokumadır. Ancak bu dokuma farklı ürünlerin yapımına da imkân veren bir dokumadır. Teknik açıdan ve özellik açısından hiçbir fark olmamakla birlikte farklı boy ve ende dokunarak farklı ürünler ortaya konmuştur. Eskiden bu dokuma ile elde edilen ürünlerin en önemlisi kilimin yanı sıra çanta, heybe, yastık kılıfları, minder kılıfları, sofra bezi gibi ürünlerdir. Günümüzde ise kilim çoğunlukla yer döşemesinde kullanılmaktadır. Ayrıca araç içi koltuk döşemeleri de Eşme kilimi ile elde edilebilmektedir. Modern kullanım alanı ise duvar panolarıdır.” FEYZİ DAVULCU

Editör: TE Bilişim