Kaza boyutu hesabı yapılırken hasar gören araç sayısı bir kriter iken hasarın maddi boyutu bir başka kriterdir. Sigortalı aracın verdiği zarar ile birden fazla araç küçük çaplı hasar görebilir. Veya sigortalı araç yüksek değerli bir araca çok büyük zararlar vermiş olabilir. Araçlarda oluşabilecek maddi hasarlar bir yana kimi kazalarda ölümler ve sürekli sakatlık halleri de oluşmakta ve buna yönelik tazminatlar ile olayın maddi boyutu olağanüstü seviyeye yükselebilmektedir.

Zorunlu trafik sigortası uygulamasında maddi hasarlar için araç ve kaza başına ödenebilecek asgari limitler her yıl yeniden belirlenir. Yine aynı şekilde kişi başına ve kaza başına ödenecek sağlık teminatı ve yine kişi başına ve kaza başına ödenecek ölüm ve sakatlık teminatları da güncellenerek ilan edilir. Burada belirlenen teminat tutarları asgari değerlerdir. Yani bir poliçe sigortalıya en az bu kadar teminat verebilmelidir.

İşte bu noktada trafik sigortası yeterli mi sorusu gündeme gelir. Asgari düzeydeki teminatların arttırılarak sigorta yaptırılması mümkün olmakla birlikte bu aynı zamanda prim artışı anlamına gelir.

Zorunlu Trafik Sigortası Teminatları Yetersiz Kalınca Ne Olur?

Trafik sigortası en uygun şekilde nereden alınır sorusu, maalesef teminatlar yeterli olacak mı sorusundan her zaman daha önce gelir. Rizikonun gerçekleşmediği ve çoğu kişi için olasılık dışı görüldüğü bir noktada en düşük primi ödemek daha cazip bir seçim olarak görünür. Oysa sigorta mantığı olayların kötümser sonuçlarını garanti altına almak üzere kurgulanır. Ve riziko gerçekleştiğinde düşük prim ödeyen değil geniş kapsamlı poliçeye sahip olan kazanır.

Trafik sigortası nereden alınır sorusu kadar trafik sigortası beni en iyi şekilde nasıl korur sorusu sorulmadığı sürece zarar kaçınılmaz olacaktır. Bir aracın kendi değerinin on katı olan iki araca çarptığı bir senaryoda trafik sigortası tarafından karşılanacak hasar gerçek zararın çok küçük bir bölümü olabilir. Bu durumda geriye tek bir yol kalır. Sigortalı kişi ortaya çıkan zararın kalan bölümünü üstlenmek zorundadır.

Trafik sigortası teminat limitlerine ilave olarak ihtiyari mali mesuliyet sigortası (İMM) yaptırmak sigortalının olası zararlardan korunması bakımından son derece akılcı bir davranıştır. Büyük bir kaza ile karşılaşılsa dahi zorunlu trafik sigortası teminat limitlerinden sonra kalan hasar miktarı İMM limitleri çerçevesinde karşılanır. Böylece sigortalının geleceğini karartacak büyüklükte olması muhtemel bir zarar sigorta şirketine devredilmiş olur. Bunun sağlayacağı maddi ve manevi destek sigortalı için olağanüstü bir şans anlamına gelir.

Trafikte En Sık Karşılaşılan Hasar ve Kaza Olayları

Yoğun trafikte araçların kaza yapma olasılığı çok daha yüksektir. Bu durum şehir içi yollardaki kazaların meydana geliş sıklığı ile kendini gösterir. Bununla birlikte şehirler arası yollarda da aşırı hız ve dikkatsizlik ile yolun durumuna uygun hızda seyretmeyen sürücülerden kaynaklanan çok sayıda kazaya rastlanır. Kazaların oluş şekline ilişkin pek çok istatistik çalışma mevcuttur. Bu çalışmaların sonuçlarına göre en sık rastlanan kaza türleri şu şekilde özetlenebilir:

·         Yandan çarpma veya yandan çarpışma şeklinde gerçekleşen olaylar

·         Aracın yayaya çarptığı kazalar

·         Devrilme, savrulma ve takla atma şeklindeki kazalar

·         Yoldan çıkma

·         Arkadan çarpma

Kaynak: HABER MERKEZİ