Denizli İli, Acıpayam İlçesi’nin 18 kilometre doğusunda bulunan Dodurgalar Mahallesi’nin 3 kilometre batısındaki Mallı Dağı’nın doğu yamacındadır.

Acıpayam' dan Antalya yönüne doğru devam ederken Aynesi, Yumurtaş ayrımını geçtikten sonra önünüze Yazır Dodurga yol ayrımı gelir. Banıraz burnu denen deve hörgücünü andıran burnun yanından sola dönünce dar bir köy yolu ile Keloğlan mağarasına ulaşılır. Yolda yönlendirme levhaları var. Zaten konumda sizi kapısına kadar götürür. 


 Mağara içerisinde çok miktarda sarkıt,  dikit  ve sütunlar bulunmaktadır. Mağaranın bol çatlaklı yapısı nedeniyle karstlaşmaya son derece uygun, Jura-krtase kireç taşları içinde gelişen mağara birçok damlataş sütunları ile birbirine geçen çok sayıda adacığa ayrıldığından girintili çıkıntılı bir yapıya sahiptir.

Mağara hala aktif durumdadir, pek çok noktadan sular damlamaya devam etmektedir. Sular  damladıkça  sarkıt, dikit, mağara gülleri oluşmaya devam eder. Yaklaşık 12 yıl sürekli su damlarsa 1 mm sarkıt oluşur. Mağaradaki sarkıt ve dikit yüksekliklerinden kaç yıldır su damladığını hesaplayabilirsiniz. 

Kırsal turizm tüm Anadolu köyleri için çok önemli. Yaylalar,  mağaralar, doğal güzellikler, camiler, türbeler  güzelleştirme projeleri ve biraz  tanıtım ile bulundukları köyün kaderini değistirebilirler. Şu Acıpayam ve köyleri tam bu durumda. Acıpayam kırsal turizm merkezi olma yönünde hızla ilerliyor. Acıpayam kanyonu, Keloğlan mağarası, Yazır cami, Taşkın dede, Don baba, Oğuz baba, Karaağaç baba, Bedirbey,  gibi alperen türbeleri ile giderek ilgi çekmeye başladı. Kendine has Karahöyük ekmeği, saç böreği, Beşoluk,  Dodurga gibi balık restoranları ile gelenleri değişik tatlar ile buluşturuyor. Doğal güzellik, ilgi çekici mimari yapılar, tarih mutlaka endemik bir mutfak, yemek ile desteklenirse başarı gelir. 

Keloğlan mağarası sıcak yaz günlerinde adeta bir  doğal klima, buz gibi. Mağara  bulunduğu konum itibari oldukça yüksek konumda ve yayla serinliğini, rüzgarını size yaşatıyor. Mağara girişinde oturup dinlenebileceğiniz, çay içip yemek yiyebileceğiniz bir ortamda hazırlanmış. Sıcak yaz günleri için bir kaçış yeri olarak degerlendirilebilir. Seyir terasından uçsuz bucaksız Acıpayam ovası,  Oğuz boylarının adını taşıyan Dodurga, Yazır, Kumavşarı, Gümüş köyleri görülebilir. Mağara yazın 19' a kadar açık.  Ancak 19 sonrası da size kimse artık gidin demiyor.

Eğer halen görmediyseniz sıcaktan kaçmak için Acıpayam tarafına gelin. Keloğlan mağarasına çıkın. Dodurga ve Yazır'a uğrayın. Yazır camisini görün. Caminin bahçesindeki parkta bir çay için. Anadolu' nun güzelliğini, köy insanının misafirperverliğini,  yayla serinliğini yaşayın. 

Anadolumuz, Denizli'miz güzel ama Acıpayam'ımız bir başka güzel.

Doç.Dr. Devrim Alkaya
İnş.Yük.Müh. & Kamu Yöneticisi