Yörükler, Anadolu ve Rumeli'de konar göçer olarak yaşayan, geçimlerini hayvancılıkla sağlayan ve mevsimlere göre geçmişte ova veya yaylalarda kurdukları kara çadırlarda oturan Oğuz Türklerine verilen adıdır. Orta Anadolu'da Türkmenler olarak da anılmaktadır.

Geçmişte konar göçer süren yaşam ilerleyen zamanlarda yerleşik hayata geçilmesi ile oldukça azalmış durumdadır. Ege ve Akdeniz bölgesinde yaşamı halen sahil ve yayla olarak ikiye ayrılmış durumdalar. Deniz kenarında yazın yerli yörükleri pek göremezsiniz. Gördükleriniz ya turizmle geçimini sağlayanlar ya da deniz tatilcileridir. Yerli halk yaylayı tercih eder. İç bölgelerde de yaşam kışlak köyler yazlık ise yine yüksek yaylalar olarak ikiye ayrılır. 

Bugün Anadolu'da  özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yörük kültürü halen devam eder. Bu kültürün yaşatılması için ülkemizde çok sayıda Yörük Türkmen Derneği kurulmuş durumdadır. Yörük Türkmen Dernekleri kışları çalıştaylar ile yazında yörük şenlikleri, toylar ile kültürü yaşatmaya çalışmaktadırlar. Toy düzenleyen tüm derneklerin emeklerine sağlık. İlimizde de bu yaz çok sayıda toy duzenlendi ve önümüzdeki günlerde de toylar devam edecek. 20 Haziranda Göcekten  Çameli Gursu yaylasına bir yürüyüş yapıldı. 23 Temmuzda  Yazır köyümüzde, 29-30 Temmuzda Acıpayam ' da  çok güzel bir şenlikler düzenlendi. Önümüzdeki günlerde Dodurga, Çivril, Serinhisar ve Denizli merkezde yörük şenlikleri yapılacak.

Whatsapp Image 2024 03 13 At 12.45.21 (2)

Yaz etkinlikleri genelde yaşayan kültüre, yerel müziğe ve eğlenceye yönelik oluyor. Ancak her ortamda kısa da olsa tarihi, kültürü, kırsal kalkınmayı anlatmaya çalışıyoruz. Çameli Gürsu yaylasında Kırsal kalkınmayı, Acipayamda Acıpayam tarihini ve kırsal kalkınma konularını anlattım.  YouTube kanalımdan yörük şenliklerini ve yaptığım sunumları izleyebilirsiniz. 
 5 -6 Ağustosta Dodurga da cumartesi akşamı bilimsel toplantılara ayrılmış durumda tarihin, kültürün konuşulduğu bir akşam etkinliği olacak. 

 Dışarıdan bakınca her yerde ayni etkinlik gibi görünse de her yerde katılımcı halk farklı. Bu ekonomik ortamda her ilçenin, her köy halkının bu tür ulaşabileceği sosyal etkinliklere, eğlencelere, kültürel faaliyetlere ihtiyacı var. O yüzden etkinlik düzenleyenlerin bu işe emek verenlerin emeklerine sağlık. Bu şenlikler kırsal turizm açısından büyük önem taşıyor. Tüm yörük derneklerine teşekkür ediyorum. 

Whatsapp Image 2024 03 13 At 12.45.20

Elimden geldiğince kırsalımızı  tanımak, kırsal kalkınma açısından çalışmalar yapmak amacıyla etkinliklere katılıyorum. Gecen Pazar Yazır köyü, bu hafta sonu Acıpayam ilçemizdeki etkinlikleri de  katıldım. Cok degerli saz, soz üstadları, şairler, yazarlar konuk oldular. Katılımcılardan ozellikle iki ismi anacağım. Bu kültürün son temsilcileri Cura ustasi Necati Arslan , Sipsi üstadı Hüseyin Demir  gibi çok önemli isimler her iki senlikte konuktular ve alanda sürekli olarak  yörük müziğini hem icra ettiler hem de yaptıkları müziği anlattılar. Bu çalışmalar çok değerli. Arada kültürümüze uymayan işler de  olabilir ama toplu olarak değerlendirdiğimizde muhteşem işler yapılıyor.  Bir kültür şöleni sunuluyor. 
Ülkemizin her noktası tarihiyle, kültürüyle, toprağıyla, müziğiyle eşsiz güzellikte. Bu güzellikleri ortaya çıkaranlara selam olsun. 

 Saygılarımla.

Doç.Dr. Devrim Alkaya
İnş.Yük.Müh. & Kamu Yöneticisi & Tarımcı
Türkiye Ziraatçılar Derneği 
Denizli Temsilcisi