Uşak’ta faaliyet gösteren Psikolog İrem Ayyıldız, anksiyete bozukluğu ve panik bozukluklar için bir açıklama yaptı. Anksiyete bozukluğunun bireyin yaşamını olumsuz etkilediğini ifade eden Ayyıldız, “Panik bozukluğunuz varsa yoğun, ani panik ataklar yaşarsınız. Bu ataklar genellikle diğer anksiyete bozukluğu türlerinden daha güçlü, daha yoğun duygulara sahiptir. Dehşet duyguları aniden ve beklenmedik bir şekilde başlayabilir veya korktuğunuz bir durumla yüzleşmek gibi bir tetikleyiciden gelebilir” dedi.

Uşak’ta faaliyet gösteren Psikolog İrem Ayyıldız, anksiyete bozukluğu için bir açıklama yaptı. Ayyıldız, ”Anksiyete bozukluğu, bir tür psikolojik rahatsızlık durumudur. Anksiyete bozukluğunuz varsa, bazı şeylere ve durumlara korku ve dehşetle tepki verebilirsiniz. Kalp çarpıntısı ve terleme gibi fiziksel kaygı belirtileri de yaşayabilirsiniz. Biraz endişe duymanız normaldir. İş yerindeki bir sorunu çözmeniz, bir mülakata gitmeniz, bir test yaptırmanız veya önemli bir karar vermeniz gerektiğinde endişeli veya gergin hissedebilirsiniz ve bu durumlarda kaygı bile faydalı olabilir. Örneğin kaygı, tehlikeli durumları fark etmemize yardımcı olur ve dikkatimizi odaklar, böylece güvende kalırız. Ancak anksiyete bozukluğu, zaman zaman hissedebileceğiniz normal sinirlilik ve hafif korkunun ötesine geçer” dedi.

Anksiyete bozukluğunun nasıl ortaya çıktığına değinen Ayyıldız, “Anksiyete, çalışma yeteneğinize müdahale eder. Bir şey duygularınızı tetiklediğinde genellikle aşırı tepki verirsiniz. Durumlara karşı tepkilerinizi kontrol edemezsiniz. Anksiyete bozuklukları günü geçirmeyi zorlaştırabilir. Neyse ki, anksiyete bozuklukları için etkili tedavi yöntemleri mevcuttur” diye konuştu.

“Anksiyete Bozuklukları İçin Kimler Risk Altındadır?” sorusuna yanıt veren Ayyıldız, şöyle devam etti: “Genetik ve çevresel faktörlerin bir karışımı, bir kişinin anksiyete bozuklukları geliştirme riskini artırabilir. Aşağıdaki durumlara sahipseniz daha yüksek risk altında olabilirsiniz: Utangaçlık veya davranışsal ketlenme gibi belirli kişilik özellikleri – tanıdık olmayan insanlardan, durumlardan veya ortamlardan rahatsızlık duyma ve bunlardan kaçınma. Erken çocuklukta veya yetişkinlikte stresli veya travmatik olaylar deneyimlemiş olma. Ailede kaygı öyküsü veya diğer zihinsel sağlık koşullarının varlığı”.

Anksiyete bozukluklarının türlerine değinen Ayyıldız, şöyle söyledi:  “Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç tür anksiyete bozukluğu vardır: Yaygın anksiyete bozukluğu, Panik bozukluğu, Fobiler, Ayrılık kaygısı. Yaygın Anksiyete Bozukluğu Nedir? Yaygın anksiyete bozukluğunda bu duyguları tetikleyecek hiçbir şey olmasa bile aşırı ve gerçekçi olmayan endişe ve gerginlik hissedebilirsiniz. Çoğu zaman sağlık, iş, okul ve ilişkiler gibi çeşitli konular hakkında çok endişelenebilirsiniz. Endişenin bir şeyden diğerine devam ettiğini hissedebilirsiniz. Yaygın anksiyete bozukluğunun fiziksel semptomları arasında huzursuzluk, konsantrasyon güçlüğü ve uyku sorunları sayılabilir”.

Ayyıldız, şu bilgileri de paylaştı:  “Panik bozukluğunuz varsa yoğun, ani panik ataklar yaşarsınız. Bu ataklar genellikle diğer anksiyete bozukluğu türlerinden daha güçlü, daha yoğun duygulara sahiptir. Dehşet duyguları aniden ve beklenmedik bir şekilde başlayabilir veya korktuğunuz bir durumla yüzleşmek gibi bir tetikleyiciden gelebilir. Panik ataklar kalp krizine benzeyebilir. Kalp krizi geçirme ihtimaliniz varsa acil servise gitmelisiniz. Dikkatli olmanız ve bir sağlık uzmanının sizi kontrol etmesi gerekir. Panik atak sırasında şunları yaşayabilirsiniz: Terlemek, Kalp çarpıntısı, Göğüs ağrısı, Kalp krizi geçirdiğinizi veya “çıldırdığınızı” düşündüren boğulma hissi. Panik ataklar, kişinin yoğun sıkıntı yaşamasına neden olabilir. Panik bozukluğu olan insanlar genellikle bir sonraki panik atak için endişelenmeyi sürdürürler. Ayrıca, kişiler panik atağı tetikleyebilecek durumlardan kaçınmaya çalışırlar. Bu tip vakalarda bireyler veya aileleri mutlaka bir uzmandan yardım almalılar. Bu noktada ilimizdeki vatandaşlarımıza bilgilendirme, tedaviye destek ve yönlendirme çalışmaları yapmaktayız.” BERKAY ÖZYAYLA

Editör: TE Bilişim