Özellikle şehre gelen turistler tarafından ziyaret eden müzeye yıllık ortama iki bin ziyaretçi geliyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün Uşak’taki evi olan müzede Atatürk’ün kişisel eşyaları, fotoğrafları, balmumu heykeli, kurtuluş savaşında kullanılan tüfekler ve Uşak halkının yöresel kıyafetleri sergileniyor.

Atatürk’ün Yunanistan Komutanı Nikolaos Trikupis ile olan hikayesinin burada geçti.  Öncesinde Uşak’ın saygın ailesi Kaftancılara ait olan konak saat 10:00 ile 17:00 arasında ziyaretçi kabul ediyor.

“Savaş Bir Talih Oyunudur General”

Mustafa Kemal Atatürk, kurtuluş savaşı sırasında esir düşen Yunan Komutan Trikupis’i misafir ettiği konakta bu misafirliği canlandıran bir bal mumu heykeli görülüyor. Trikupis’in idam edilmesini istemeyen Atatürk bunun için Yunan Komutanın iadesini geciktirdi. İntihar etmeliydim diyen komutana Atatürk şu şekilde cevap verdi ; “Savaş bir talih oyunudur general! Bazen, en ustası da yenili! Siz, görevinizi yaptınız. Sorumluluk talihten geliyor, üzülmeyiniz vicdanınıza karşı vazifenizi yaptığınıza kani iseniz müsterih olabilirsiniz. En büyük kumandanların bile esir oldukları tarihlerde yazılıdır. Mesala size Napolyon’u gösterebilirim.” Daha sonrasında ise ; Kumandanlar yorgundur. İstirahatlarını temin buyurursunuz bizim misafirlerimsiniz, her suretle emin ve müsterih olabilirsiniz bir arzunuz olursa bize bildiriniz.” Trikupis bu şekilde kendi ülkesinde idam edilmekten kurtuldu ve minnetinden dolayı ölene dek 10 Kasım saat 09:05’te Atatürk’ün evini ziyarete gitti. (KAYNAK: 1922 Halide Edip Adıvar-  Türk’in Ateşle İmtihanı- Sayfa 277)  

Uşak Etnografya Müzesi hakkında ;

Uşak İli Merkez Bozkurt Mahallesi, Hisarkapı Uluyolu'nda bulunan Atatürk ve Etnografya Müzesi'ne ait bina 1890'lı yıllarda yapılmıştır.

Kaftancızadeler olarak bilinen Uşak'ın ileri gelen ailelerinden birisine ait yapı Kurtuluş Savaşı'nda karargâh binası olarak kullanılmıştır. Atatürk, Yunan Ordusu Başkomutanı Trikopis'i bu binada karşılamış, Başkomutan Trikopis'in silah ve kılıcını kurmayları İsmet Paşa (İsmet İnönü), Halit Akmansu, (Dadaylı Halit), Asım Paşa (Asım Gündüz) ile birlikte teslim almıştır. Başkomutan Trikopis esir olmasına rağmen, Atatürk tarafından Türk misafirperverliği ile karşılanmıştır.

1970'li yılların ortalarında kamulaştırılan yapı 1 Eylül 1978 yılında Atatürk ve Etnografya Müzesi olarak açılmıştır.2 katlı ahşap yapının giriş katında yöresel, etnografik malzemeler, tarihi Uşak halıları ve Eşme kilimleri, eski silahlar giysiler ve diğer eserler sergilenmektedir.

Üst kat ise tamamı Atatürk Müzesi olarak düzenlenmiştir. O dönemden kalma aynalar, sehpalar, koltuklar, Atatürk'e ait yatak odası ve yine Atatürk'e ait giysiler bulunmaktadır.  (KAYNAK: ktb.gov.tr)

HABER / BURAK GÜNEY

Editör: TE Bilişim