Uşak‘ın merkez Mehmet Akif Mahallesinin ana caddelerinden Şehit İsmail Çetin Caddesi üzerinde Akse Köy Mezarlığı namı diğer ” Aşıklar Mezarlığı “ olarak bilinen tarihi bir mezarlık vardır.

Kabristanlar yurdun tapusu; mezar taşları da mazinin şahitleridir. Mezarlıklar, yurdun tapu senetleridir. İslâm-Türk kültüründe, sıradan insanlar için namlarını yaşatacak tek bir imkân vardır: Mezar taşı…

Mevtanın cinsiyetini, sosyal statüsünü gösteren sembollerle işlenmiş mezar taşları, eski tabirle şâhideler, uzun bir tarihin canlı şahitleri; şehirlerin mermerden süsleridir.

Uşak Tarihi ve Aşıklar Mezarlığı

Uşak Tarihi isimli eseriyle otorite kabul edilen “Haşim Tümer” hocamız ; “Uşak ‘ta eski Şeker Fabrikası yolunun Akse köyüne dönen sapak kısmında 9 yatırlı bir kabristanın tapu kayıtları incelendiğinde isminin “Aşıklar Mezarlığı” olarak geçtiğini ve bu 9 yatırın Uşak’ın kuruluş hikayesi olan “Mende Beyi ve 9 Aşık” efsanesinde ki,  9 aşık olduğunun öteden beri söylendiğini” rivayet eder.

Bu mezarlık; Uşak Kent merkezi mahallelerinden Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’nin Şehit İsmail Çetin Caddesi üzerindedir. Mehmet Akif Ersoy Polis Karakolu’nun az ilerisinde bulunmaktadır. Uşak Mehmet Akif Ersoy Cami’nin güneyinden başlayıp yola kadar ki alanı kaplayan “Aşıklar Mezarlığı” günümüzde şehir içinde kalmıştır.

Aşıklar Mezarlığı içerisinde ; Orta Asya mezar geleneğinde bulunan yazısız insan başlı mezar taşları, Osmanlı Türkçesi ile yazılmış mezar taşları ve antik dönem yapı malzemesi olarak kullanıldığı anlaşılan işlemeli taşlar bulunmaktadır.

Bazen “Uşşak” bazen de “Uşak” şeklinde yazılan şehrimizin adı hakkında anlatılan efsanevi rivayetler bulunmaktadır. Bu efsanede neler anlatılıyor bir başka yazıma konu edeceğim.